av Hasse Hope
Aschehoug, 2018
305 s.
Målgruppe: Fra 13 år
Bokmål
Året er 2057. Teknologien har kommet lenger enn i dag og selskapet PrivatOil skal lansere en robot som vil bli verdens første helt menneskelignende robot. De kaller den Compis.
PrivatOil vil selge roboten til ensomme ungdommer som ikke har venner. De tester roboten på forskjellige ungdommer, men ingen vil ha den som venn fordi den er en skikkelig nerd. Selv om Compis er intelligent, flink til å lytte, en god venn og gir omsorg og trøst, så mangler roboten den ene tingen som er viktig for unge i 2057: Compis er ikke kul.
Selskapet forstår fort at kulhet ikke kan programmeres, så Compis må lære seg å bli kul på gamlemåten. Han skal begynne å henge med den kuleste gutten på den kuleste skolen i Oslo. Leo Kreutzberg får motvillig denne jobben. Han går på Litago Tropical Høyskol og er skolens kuleste. Skolen har en kulhetsindikator der alle elevene blir rangert med poeng fra 0 – 100 ut ifra hva som skrives om deg i sosiale medier, hvor mange likes du får, hva som sies om deg i gangene, og om du henger på de kule stedene. Denne rangeringen blir vist på en storskjerm på skolen. Man kan maks få 100 poeng. Leo har 97,8. Leo må lære Compis å bli kul. Men han har dårlig tid. Compis skal nemlig masseproduseres om kort tid.
Språk: Muntlig, lekent, morsomt, noen populærkulturelle referanser (blant annet 2 til Harry Potter), en del banning, korte kapitler, fotnoter (brukt mest til å forklare slangord).
Emne: Vennskap. Sosiale medier. Press på unge. Identitet. Samfunnskritisk.
Vurdering: Dette er en morsom og leken sci-fi bok som ikke tar seg selv så seriøst. Den har også en samfunnskritisk tone. MDG styrer Norge og miljøbevisstheten er stor. Men en høyrepopulist ønsker statsministerjobben. Han vil samle alle innvandrere i leire og kaste de ut av landet og begynne å grave etter olje igjen. Dette er store deler av befolkningen mot og det arrangeres protester.
Det er ikke bare Compis som lærer av Leo. Ut i boka viser Leo mer av seg selv og følelsene sine, mer mister ingen kulhetspoeng av den grunn. Gjennom hele boka er det fokus på de gode versus de onde. Dette ender i et antiklimaks på slutten da de onde røper alle sine planer. Jeg tror mange ungdommer vil like denne boka. Den er en morsom og spennende sci-fi bok, som mest av alt handler om vennskap og hva det egentlig vil si å være kul.
Anmeldelse skrevet av Julie Keim, Vågsbygd bibliotek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.