onsdag 21. november 2018

Ellinor


Av Katarina von Bredow
Oversatt av Line Almhjell
Kagge, 2018
263 s.
Målgruppe:10-12 år
Bokmål


Ellinor er en snart 13 år gammel jente. Hun bor sammen med sin mor og hennes nye mann som hun kommer godt overens med. Faren har også startet ny familie og har fått et barn. Farens nye samboer er ganske cool og det blir av og til litt sjalusi mellom henne og moren til Ellinor noe som gjør at Ellinor ikke alltid kan være helt ærlig for ikke  å såre moren.

Hennes beste venn Leo er like glad i å klatre som henne.  De er ofte i klatrehallen og Ellinor er en tøff klatrer. Foruten bestevennen Leo, er hun også bestevenninne med Meja, den søteste jenta i klassen som vet å kaste på håret og sette frem puppene i de riktige situasjonen.

På Ellinors 13 årsdag, begynner det en ny gutt i klassen, Victor, en kjekk gutt som synger høyere enn alle og ser Ellinor i øynene under hele bursdagssangen. Ellinor kjenner en merkelig kribling i magen. Selv om venninnen Meja prøver det hun kan for å få oppmerksomhet fra Victor, ser han bare Ellinor. Victor og Ellinor begynner å henge sammen, og selv om Ellinor prøver å holde det hemmelig, får Meja snart vite det. Da starter bråket. De før så gode venninnene blir nå bitre fiender og ettersom Meja er «sjefen» i klassen er det ingen som tør si henne imot når Meja stenger Ellinor ute.   Ellinor får nå erfare hva Instagram kan brukes til.  Skal hun nå krype for Meja og kutte ut Viktor eller skal hun stå opp for seg selv og den gryende forelskelsen.

Vurdering : Dette er første bok i en trilogi. Selv om bokas innhold er noe vi har lest/sett før, et tema som ofte går igjen i ungdomslitteratur/film:  Skolens mest populære jente blir satt til side, og «underdogen» kaprer skolens flotteste gutt . Det betyr trøbbel. Boka tar opp vennskap, svik, forelske, skilsmisse. Bredows  skriver på en måte som ungdom fra 10-12 år og oppover godt kan kjenne seg igjen i. Viktigheten av å være en av gjengen, redselen for å stå utenfor men også å stå for det man mener er rett.

Språket er enkelt og rett frem, ingen vanskelige ord og vendinger.

Anmeldelse skrevet av Jorunn Bentsen, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.