Av David Baddiel
Ill. av Jim Field
Oversatt av Line Almhjel
Aschehoug. 2018
328 s.
Målgruppe: 10+
Bokmål
Harry er snart 10 år. Han bor sammen med mor, far og to søstre han kaller søsteridentitet 1 og 2. Harry er misfornøyd. Han føler seg oversett og mobbet av de andre i familien. På rommet har han ei liste over hva han klandrer foreldrene sine for. Han mener blant annet at de er kjedelige, alltid slitne, veldig strenge, fattige, lite glamorøse og dårlige på å lage til bursdagsfester. Harry elsker James Bond og ønsker så inderlig en ny tilværelse, med en annen familie.
«Jeg skulle ønske jeg hadde bedre foreldre», sier Harry en kveld han har lagt seg. Rommet begynner å snurre, og Harry havner i byen Ungdon, hos direktøren for Foreldrebyrået. «Her velger barna foreldrene sine», sier han. Og Harry tester fem aktuelle foreldrepar etter eget ønske, valgt ut fra lista han har, over feil hos egne foreldre.
Harry opplever mye han aldri har gjort før. Han får et eget James Bond-party, spiller rulett med en millioner kroner, er deltaker på dyrerally og helikoptertur, spiller for landslaget i fotball mot Boysnia-Herzeguttina og spiser eksplosivt godteri. Harry opplever mye nytt, men blir ikke lykkelig likevel. Flere ganger underveis dukker det opp en kvinne og en mann som betrakter han på avstand, med undring. Harry lurer på hvem dette er, men gjør ikke noe for å finne ut av det. Han blir ikke trygg på at noen av de foreldreparene han velger ut, er rette for han.
Til slutt er Harry tilbake til det virkelige livet igjen, med nye erfaringer og ønsker. Kanskje de egentlige foreldrene ikke er så ille likevel?
Språk: Språket i denne boka er lett å lese. Samtidig er språket kjedelig og ensformig, uten kraft og nyanser. Skildringene er etter mitt syn kjedelige og forutsigbare. Det eneste som skiller seg ut er navnet på de ulike karakterene. Disse er litt mer fantasifulle. Kanskje boka er bedre på originalspråket.
Emne: Familieforhold og barns drømmer om en bedre verden, er emne i boka, med en moral til slutt at foreldrene dine vet alltid best for deg. Boka skal være humoristisk.
Målgruppe: Boka passer nok best for 10 år og oppover, på bakgrunn av mengde tekst. Samtidig er den litt barnslig i innhold og språk, og kan godt leses av yngre gode lesere.
Vurdering: Jeg synes Foreldrebyrået var en monoton og langtrukken bok, som undervurderer leseren, både innholdsmessig og språklig. Jeg regner med at originalutgaven på engelsk er bedre, siden denne boka har solgt meget godt i Storbritannia. Ideen til boka er god, det samme er illustrasjonene.
Anmeldelse skrevet av Kristin Merete Vikse, Lyngdal bibliotek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.