tirsdag 1. november 2016

Snart sover du – et års godnatt

Skrevet av Haddy Njie

Illustratør:       Lisa Aisato
Genre:             Bildebok/rim og regler
Forlag:            Cappelen Damm
Utgitt:             2016
Språkform:      Bokmål

Innhold:
Dette er en godnattbok der barnets søvn kobles til årstidene som sover og våkner til liv. «Våren sover under frossen jord om vinteren», «sommeren som sover om våren og drømmer om å blomstre under solas dronningblikk». «I varmen sover høsten i et vintereplekart, og håret er som en solnedgang».  Og når høsten våkner glir hun over byen og tenner liv i løvet med håret sitt.   Om høsten sover vinteren, og da ser vi et bilde av en gammel kone.  Når hun våkner ser hun over byen og hvisker «Varm hverandre nå».  Alle årstidene har sovet og våknet til liv, sirkelen sluttes. Jeg får også en følelse av at det samtidig med årstidene også handler om livssyklusen, fra ung til gammel. De første bildene er av smilende barn, så ser det ut som de blir eldre, og til slutt er det vinteren som viser en gammel kone og jeg tenker på døden.

Flotte, fargerike, dominerende og stemningsfylte illustrasjoner gir liv til teksten.  Mellom hver årstid gjentas et rim som henviser til årstiden og barnet som skal sove.  «Etter våren kommer sommer, aldri skal de snu.  Er det sommer sover høsten. Og snart sover du».   Den kan også synges til en melodi av Ørnulv Snortheim.  Bak i boka finner vi noter og nettadressen der vi kan høre sangen.

Emne: Årstidene/søvn

Språk: Poetisk tekst på rim. Mye nostalgi som «varme kyss og svaberg», «flis i foten», «maria fly-fly».  Billedlig språk som kanskje ikke er helt enkelt for de minste. Enkel tekst i rimene som gjentas.

Alder:4 år – 4. klasse (BS: 1 – 8 år , barn og ungdom)       

Vurdering:      
Dette er et flott samarbeidsprosjekt mellom søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato der illustrasjonene gir enda mer liv til den fine og poetiske teksten. 
Nydelig, vakker bildebok med flotte farger.  Jeg er derimot litt usikker på om et barn vil skjønne den og om den vil fungere som en godnattbok. 
Jeg vil tro at et barn stiller mange spørsmål til teksten i stedet for å falle til ro. Det blir nok en flott leseopplevelse på sengekanten uansett både for barn og voksen.    
                           

Anmeldelse skrevet av Tone Valand, Audnedal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.