tirsdag 1. november 2016

Knokkelsamleren


Skrevet av Marit Reiersgård

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016 - oktober
Språk: Bokmål

Innhold:
Knokkelsamleren handler om Jørgen. En litt skvetten, kanskje helt normal gutt på rundt 10 år. Johannes er hans eldre bror på 12-13. Johannes er tøff og vil vise seg og tar alltid den største sklia i badeland, hvor handlingen ytre sett foregår. Johannes vil vise seg for jenta i rød badedrakt og utfordrer Jørgen også til å være modig.
Jørgen er ikke modig, men gjør det likevel, under sterkt press. I full fart ned sklia og treffer noe i full fart i bunnen. Han kommer ikke til bunnen av sklia – men våkner i et tjern, i en skog – helt alene. Jørgen alene i en mørk skog er ikke helt bra. Her er det kaldt, ukjent og guffent. Jørgen er redd. Jørgen møter Sorgen, en gammel rynkete mann, som blir mindre og større hele tiden. Jørgen møter mange underlige skapninger i huset til Sorgen. 
Da han møter Gru er det som om magen hans er full av hodeskaller, haitenner, edderkopper og spøkelser – alle de tingene han er mest redd for. Siden møter han også Skrekk. Skrekk og Gru er edderkopplignende skapninger – med åtte øyne og lange bein og med en stor kulerund mage. De to kan også skape seg om til andre former og størrelser.
Jørgen har sitt livs mareritt, men så opplever han likevel at de dyrene han møter egentlig er snille. De snakker og oppfører seg fint mot ham. Hunden Arg, Humle og skapningen Avind møter vi også. De bor i huset til Knokkelsamleren. Men hvem er egentlig Knokkelsamleren?
Hva skjer videre med Humle, Frida Florence, som hun het jenta i den røde badedrakta, og de andre dyrene? Er de virkelige eller er det bare fantasi?

Emne:  Følelser, frykt, søsken, vennskap, mot.
Språk: Godt språk. Fine formuleringer og allegorier – særskilt for å skildre følelser.
Alder:  10-12.
Vurdering:  En snill og vennlig fortelling om fobier og frykt for levende kryp. Jeg er usikker på hva hensikten med boka egentlig er, for den treffer ikke meg helt, men kanskje noen lesere vil være mindre redd for edderkopper, humler og hunder etter dette – selv om jeg tviler.

Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.