tirsdag 1. november 2016

På utsiden

Skrevet av Elisabet Omsen

Illustrasjoner Jenny Wik
Oversatt av Myriam H. Bjerkli fra svensk utgave 2014
Utgitt på norsk av LIV Forlag 2016, oversatt 
 
- Om å være igjen utenfor fengselsmurene
Thea på 11 år opplever at faren blir etterlyst av politiet og arresteres. Han blir dømt til fengsel i fire år, og vi følger Thea gjennom disse opplevelsene og underveis i fengselsoppholdet. Vi følger hvordan hun opplever skolen mens tankene er andre steder, og vi blir med på besøk i fengselet. Vi følger opplevelsene som en slags dagbok og både indre tanker og ytre hendelser skildres. 
 
Språk:
Oversatt fra svensk. Det er et enkelt språk, 11-åringen Theas egne tanker i dagbokform og noe tanker og situasjoner med dialog i tegneseriebobler. Varierer fint. Den svenske tittelen "Utestängd" er også litt til ettertanke. 
 
Illustrasjoner:
Blanding av enkle tegninger og fotomontasjer. 
 
Emne:
Hovedtema er barns opplevelse av å ha foreldre i fengsel, og budskapet med hvor vanskelig dette er og mest tydelig om at dette ikke er barnets feil og at man ikke er alene om å ha det slik. Informeres også godt om at det finnes et tilbud til barn i slike situasjoner: FFP Ung.
 
Alder boka passer for:
Bokhandelen mener fra 6-12 år, mens biblioteksentralen mener 9-12 år. Ikke skummelt på noen måte, så det går fint ned i småskolen mener jeg.
 
Vurdering:
Denne boka treffer de litt yngre enn tilsvarende bok av Ersland for noen år siden: "Fengslet. En bok om å sitte inne". Den boken var for ungdomstrinnet, så denne utfyller og når de yngre barna. Denne handler også på opplevde erfaringer, og skal bygge på barns egne beretninger og erfaringer. Hovedpersonen Thea på 11 år fungerer fint med sine opplevelser og tanker rundt det som skjer. Det er en historie med framdrift, samtidig som det er de mange spørsmålene og ikke minst følelsene som kommer godt fram. Det er et alvorlig tema, men illustrasjonene er enkle og ikke for dystre. Passer godt for de yngre leserne. 
 
Anmeldelse skrevet av Rolf Steinar Bergli, Lindesnes bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.