tirsdag 1. november 2016

Den grusomme svømmetreneren

Skrevet av Jozua Douglas

Tegninger av Elly Hees
Oversatt av Guro Dimmen
Cappelen Damm 2016. 205 s.

Boka handler om Leo Brun, som er en helt vanlig gutt uten spesielle talenter. Leos far, Herr Brun, synes det er helt forferdelig å være vanlig. Han ønsker både at han selv skal bli berømt for noe, og at Leo skal bli berømt. (Det siste ønsker han for også å kunne bli berømt som faren til den berømte Leo.)

Boka handler også i høyeste grad om Boris Kvikksølv. Boris er verdens mest berømte svømmestjerne, megakjendis og driver en svømmeskole. Denne skolen melder Herr Brun Leo inn på, i håp om at Leo skal bli en like berømt svømmer som Boris. Leo blir plassert i M-klassen, det vil si for de med minus-talent, og elevene der blir skikkelig herset med av Boris. Ingen foreldre tror noe ondt om Boris, heller ikke når barna forteller hva det blir utsatt for. Elevene i M-klassen finner derfor på mange ting for å irritere Boris, for de blir jo straffet uansett.

Det er en dag det er Leos tur til å irritere Boris, at han oppdager en grusom hemmelighet. Han tyvlytter, ved et uhell på Boris og hans venn Doktor Krank, og finner ut at de har kidnappet den rike Alfonso Prettinis datter Rosa.

Problemet til Leo er at ingen tror det når han forteller det. Ikke Herr Brun og ikke Politimester Englerud, for Boris kan jo ikke gjøre noe slikt.
Den eneste som tror han er nabojenta Lisa og pappaen hennes herr Springer og de vil hjelpe Leo.

Boka er en spennende fortelling om hvordan de prøver å finne Rosa Prettini, og samtidig få avslørt Boris og Doktor Krank. Leo finner ut at de både er kidnappere men også svindlere som driver et selsenter som ser ut til å redde seler, men som i virkeligheten lager selskinnsprodukter.
Etterforskningen til Leo tar stadig nye vendinger og det er et godt driv i den handlingsmettede fortellingen.
Leo og vennene hans har en vrien oppgave foran seg, og spenningen holder seg til siste slutt.

Forfatteren av boka blir av noen sammenlignet med Roald Dahl, og med denne boka kan jeg være enig. Illustratøren er også tydelig inspirert av Quentin Blake. Illustrasjonene er en god støtte til fortellingen.

Dette er gjennombruddsboka til forfatteren, og den har vunnet flere priser.
Den neste boka som forfatteren skrev, De ville tvillingene, omtalte jeg på forrige barnebokmøte og den hadde ikke samme spenning og kvalitet som denne. Hvorfor den kom ut på norsk før denne vet jeg ikke, men jeg håper forlaget gir ut flere av denne forfatteren, dersom den holder dette nivået.

Bok passer for barn i alderen 9-12 år og kan fint leses av alle som liker å lese Roald Dahls bøker, uansett alder.

Anmeldelse skrevet av Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.