tirsdag 1. november 2016

Danielle

Skrevet av Ida Jackson

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2016
Målform: Bokmål
Ant.sider: 183

Boka handler om 16 år gamle Danielle, som vokser opp i Oslo sentrum sammen med sin lite tilstedeværende mor. Danielle lever livet sitt slik hun selv vil, dvs. uten veiledning og korreksjoner fra voksne. Det fører henne inn i dårlig selskap, noe hun selv ikke ser. Hun føler seg bare som den kuleste som tok sin første øl-10 år, røyk-11 år, sex-12 år, joint-13 år.  Gutta som er eldre enn henne er mega kule og svært intelligente, i hennes øyne. Spesielt når hun er 13 år og de er seks år eldre.
Når Danielle begynner på 1. videregående skjer det noe med hennes oppfatning av de rundt henne, men er det mulig å bryte ut? Hvor skal hun ta veien? Blir hun da helt alene?

Det er lett å anbefale boka som inneholder alt fra vennskap, politikk, dysfunksjonell familie, usikkerhet, fortvilelse, riktig valg og håp. Alt dette krydret med spenning, når liksomkjæresten til Danielle bokstavelig talt jakter på henne gjennom Oslos gater og hjemme hos henne. Ingen tvil om at dette voldelige dophuet ønsker å skade henne fysisk.

Språket i boka er lett og den inneholder en del ungdomsslang. Boken passer for jenter i ungdomsskolen og oppover, pga. handlingens nivå når det gjelder sex, dop og politikk. Handlingen strekker seg over noen få dager. Dette er ikke et eventyr – dette er reelt.
Omslaget på boka gir ett riktig bilde av Danielle. Hun er festkledd og går alene på en gangvei nattestid i byen. Det er helt stille rundt henne. Hun fryser og ser nedbrutt og misfornøyd ut.
Beskrivelsene er gode rundt Danielle sin personlighet, følelser, tanker og hele hennes livssituasjon. Du får forståelse for hvorfor hun oppfører seg som hun gjør. Det deilige med boken er vendingen i hodet til Danielle, når hun forstår at det livet hun fører ikke bygger henne opp, men heller bryter henne ned. At hun også fremstilles som skoleflink under alle lagene med tøffhet og alle oppmerksomhetsfaktene er også ett pluss.
Det solide vennskapet hun har med barnehagevenninnen Ellinor, som også kommer fra en dysfunksjonell familie, varmer også godt og er svært viktig for Danielle. Ellinor blir hennes redning når det gjelder riktig kurs videre.


Anmeldelse skrevet av Bente Honnemyr, Songdalen bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.