søndag 23. november 2014

Bare en dag

av Gayle Forman
Cappelen Damm 2014.
Bokmål

Hovedinnhold:
Allyson er 18, hun er den snille jenta som skal bli lege som sin far. Hun er ferdig med high school og skal begynne på college. I sommerferien skal hun og venninna Mel på rundreise i Europa. På nest siste stoppested for turen er de kommet til Stratford-upon-Avon i England.
I stedet for å se «Hamlet» på Swan Theatre, oppført av The Royal Shakespeare Company, drar Allyson og Mel for å se en spontan, utendørs framførelse av «Helligtrekongersaften». Den unge mannen som spiller Sebastian fortroller både Allyson og venninna.

Dagen etter tar Melanie og Allyson toget videre til London, hvor de skal være i to hele dager før de drar tilbake til U.S.A. Mens Mel prøver å få seg skjønnhetssøvn prøver Allyson å finne seg frokost, hvem andre møter hun i matvogna enn den fortrollende Willem, som spilte Sebastian kvelden før. De to kommer i prat og prater hele veien til London. Willem er nederlansk og skal omsider hjem etter å ha vært på reisefot med teatergruppa Guerilla-Will i to år. De snakker om rundreisen til Allyson og endelig føler hun at hun kan være ærlig. Selv om dette er en reise som Allyson gledet seg masse til og foreldrene har betalt masse penger for, føler Allyson at noe mangler. Turen til Paris blir avlyst p.g.a. streik. Det ble en tur til Budapest i stedet. Hun har ikke klart å nyte rundturen, også skulle hun gjerne ha vært i Paris. Willem foreslår at hun drar til Paris. Bare en dag. Han kan være hennes personlige guide. Allyson, eller Lulu, som Willem kaller henne, gjør for første gang noe vilt og spontant og blir med Willem til Paris. De har en helt spesiell dag sammen. En utradisjonell spennende dag. I løpet av denne dagen forelsker Allyson seg i Willem. De bestemmer seg for å overnatte i et okkupert hus og tilbringe nok en dag i Paris før Allyson er nødt til å dra tilbake til U.S.A. Om morgenen våkner Allyson alene. Willem er sporløst forsvunnet. Hun venter og venter, men han dukker ikke opp. Fortvilt klarer hun med masse hjelp å komme seg tilbake til London. Helt traumatisert fra opplevelsen drar hun tilbake til U.S.A. hvor legestudiene venter på henne.

Collegelivet viser seg å være tøffere enn Allyson noensinne hadde trodd. Hun mister kontakten med Mel, som går på skole i New York mens hun selv går på skole nærmere Boston. Hun klarer ikke å få nye venner. Hun klarer ikke å følge med i studiene og karakterene synker. Hun klarer ikke å leve opp til sine egne eller andres forventninger. Allyson klarer ikke å glemme Willem. Tenkt om det har hendt ham noe…hun er nødt til å dra til Paris!


Språk: Levende språk med fin flyt.  En lynkjapt franskkurs mot slutten. Diggbart!

Emne: Livet. Døden. Kjærligheten. Identitet. Reise. Vennskap. Familie. Jobb.

Alder boka passer for: Ungdommer fra 7. trinn og oppover. For gode lesere.

Vurdering: Noen ungdomsforfattere svikter meg aldri. Jeg VET med sikkerhet at de skriver noe som fenger, hver eneste gang! Gayle Forman er en av disse. Denne boka rommer så vanvittig mye. Den er nesten umulig å skrive om, fordi det er så mye man ikke kan ta med i beskrivelsene. Man må nesten bare lese den. Den er så fin. En nydelig blanding av «Fangirl» av Rainbow Rowell og «Looking for Alaska» av John Green + noe helt eget. Jeg faller pladask for Allyson og blir kanskje litt for glad i henne. Hun er sårbar, men tøff. Sjenert, men har et stort hjerte. Hun er redd, men samtidig den mest modige jeg kan tenke meg. Jeg må nesten avslutte nå, for jeg er ganske sikker på at jeg kunne ha snakket om denne boka hele dagen.

Det bør forresten følge med en advarsel på denne boka. Ikke les denne uten å ha «Bare ett år» tilgjengelig. Jeg skal prøve å ikke spoile noe, men den slutten likte jeg ikke. I «Bare ett år» får vi historien får Willems ståsted. Jeg er simpelthen NØDT til å lese «Bare ett år», sånn at jeg kanskje kan få ro i sjela.

Caroline L. Gabrielsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.