søndag 23. november 2014

Lykkeravnene

Av Paul Durham
Aschehoug 2014
Boken er oversatt til bokmål av Jan Chr. Næss

Hovedinnhold:
Boken handler om Siv Kvede som er elleve år og bor sammen med moren Ebba, søsteren Lotte og katten Skygge i Sølepyttstien i Svartlågsbyen. Vennene Siv, Folly og Kasper har stjålet den hemmelige boken «Sørens skattkammer» og leser om Myrslasker og Lykkeravner som herjet i Svartlågsbyen i tidligere tider. Det er blitt sagt at Lykkeravnene utryddet de farlige Myrslaskene, men nå hevder noen å ha sett en Myrslask i byen. På Svartmånenatta sniker Siv seg ut på fest sammen med Folly i gjestehuset Daufisken. Der ser hun moren sammen med en fremmed mann. Han har flere arr i ansiktet og mange tatoveringer. Hjemme igjen har katten Skygge stukket av mot myrene. Siv følger etter og blir overfalt av en Myrslask. Hun blir reddet og får tak i en liten pung som blant annet inneholder en tann.

Siv treffer mannen fra Daufisken igjen ved Gravlunden. Hun kaller ham Harmløs. De inngår en avtale. Hun skal gi ham frokost hver dag, samtidig som hun lover å aldri snike seg ut om natten mer. Selv har Siv planer om å stille ham mange spørsmål om det hun lurer på. Myrslasken Lærblad, er i byen. Det blir store opptøyer, men han blir til slutt fanget. Harmløs dukker opp hos Ebba, og det viser seg at han er Siv og Lottes far. Og han er en Lykkeravn. Det blir slagsmål med lensmannen, og familien Kvede må flykte fra soldatene gjennom en underjordisk tunnel.

På Grimesletta er det fest. Siv, Folly og Kasper drar dit. Flere Myrslasker kommer og krever at Lærblad blir sluppet fri. Hvis ikke, vil de jevne byen med jorden. Siv er tatt til fange i borgen til Langsjans, jarlen som styrer over byen. Harmløs kommer for å redde henne, men blir selv tatt til fange. Gutten Trutt henter Siv om natten og bringer henne til Harmløs. De legger en plan som omfatter tre steder: døren til skogen Bakevja, broen over Svartlågen og Daufisken. Siv skal åpne døren, så tenne Lykkegrytene ved broen, før hun skal dra til moren i Daufisken. Men Siv overhører en samtale om at Langsjans skal sende soldater til Daufisken. Hva skal hun nå gjøre?

Avslutningen på historien om Siv og Harmløs tar en overraskende vending som blant annet involverer katten Skygge og hans magiske evner.

Språk:
Boken har et lett og ledig språk med mange malende beskrivelser av skikkelser og områder.
Det er lett å leve seg inn i handlingen og dialogene.

Emne:
Boken handler om monster, skurker og mørke hemmeligheter. Den handler om en jentehelt med sterk vilje til å trosse farer og hindringer.

Vurdering:
Jeg mener boken passer for de som er 10 år og oppover. Det er en forholdsvis lettlest bok på litt over 400 sider.

«Lykkeravnene» er en spennende og medrivende fantasy-fortelling. Den fenger leseren med gode skildringer og dramatiske høydepunkt. De ulike illustrasjonene underbygger handling godt. Dette er absolutt en bok jeg kan anbefale! Det er bare å vente på bok nummer to i denne planlagte trilogien.

Kristin Merete M. Vikse, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.