mandag 13. mai 2019

Rør ikke de som sover


Av Nina K. Lillebo
Aschehoug, 2019.
245 s.
Målgruppe: Ung voksen
Bokmål


Emmi går siste år på videregående og sliter. Det har hun egentlig alltid gjort. Hun er liten, engstelig og annerledes. Heldigvis har hun Liv. Kule, populære og nydelige Liv som ville bli venn med henne i første klasse på videregående skole. Liv var ett år eldre enn de andre i klassen og hadde blitt overført fra en annen skole. Hun var utadvendt og ble raskt populær. Emmi og Liv blir uadskillelige. De hjelper hverandre å takle livet, men noen ganger blir livet for hardt.

"Rør ikke de som sover" er skrevet fra Emmis synspunkt. Det spesielle er at boka veksler mellom nåtid og datid. Omtrent annen hvert kapittel viser en dag fra Emmis egen dagbok, resten av bokas handling beskriver Emmis liv etter døden. For i denne boka finnes det et liv etter døden. Døden blir beskrevet som en egen verden under jorda. Her møter Emmi bestefaren sin og han forsøker å hjelpe henne med livet etter døden.

Sakte blir vi klar over hva som har skjedd med Emmi. En dag om gangen får vi innblikk i hennes dagbok. Samtidig, under jorda, holder hun selv på å huske hvorfor og hvordan hun døde. Hun har blitt voldtatt og deretter tatt sitt eget liv. 

Emne:  Hovedtema for romanen er selvmord, voldtekt, vennskap og døden.

Alder: "Rør ikke de som sover" er lett å lese, men tar for seg alvorlige, viktige og vanskelige tema. På grunn av emner som selvmord og voldtekt mener jeg at boka passer best for ungdom fra 16 år og oppover. Boka kan også fint leses av voksne.

Vurdering: Romanen er en sterk leseopplevelse og jeg gråt flere ganger mot slutten av boka. Rør ikke de som sover er forfatterens debutroman, og jeg leser gjerne flere bøker av henne. Emmis opplevelse av voldtekten synes jeg var veldig sterkt beskrevet. På grunn av dette mener jeg det er det en viktig bok.

Anmeldelse skrevet av Anja Haughom, Sirdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.