mandag 13. mai 2019

Thipi og den hemmelige festen


Av Elisabeth Helland Larsen
Illustratør: Nora Brech
Mangschou, 2018
226 s.
Målgruppe: 6-10 år
Bokmål

Boka handler om vennskap, mot, popkorn og månebobler.
Thipi er ti år og lei av å være pasient på det store sykehuset. En dag sitter hun i vinduskarmen på rommet sitt og oppdager en bitte liten dame med grønn hatt, trillebag og rød nese utenfor inngangen. Damen finner frem et kart og vinker opp til Thipi. Så rart!

Litt senere får Thipi og de andre barna på sykehusskolen et postkort med en spennende invitasjon. Men hvem er egentlig Florita, Birdie, Mr. Maxi og Løv som inviterer til vårfest?

«Thipi og den hemmelige festen» er en varm og morsom historie om vennskap, mot, popkorn og månebobler – og en superhemmelig fest der de voksne ikke er invitert!

I boka blir vi godt kjent med Thipi og hennes opphold på sykehuset. Hun kjenner stedet godt siden hun har vært kronisk syk siden hun var liten. Men hun liker ikke å være her, hun vil helst forsvinne. Forsvinne for alltid. Hun sammenlikner sykehuset med magen til en piraja og glassdøren i hovedinngangen som pirajakjeften med skarpe tenner. Livet i pirajamagen kjenner hun godt. De lange gangene, trappene, heisene, de hvite klærne og neonlysene som aldri blir slått av. Lukten av sykehus, det huset der tiden tikker høyt uten å røpe årstidene.

ARI, avdeling for renhold og intern orden på sykehuset spiller en vesentlig rolle i historien. De ansvarlige her liker absolutt ikke popcorn i gangene,  månebobler gjennom ventilasjonsanlegget og blir virkelig bestyrtet når du finner fuglebæsj i heisen. Tenk hva helseministeren vi si, han som snart kommer på besøk. Popcorn og månebobler må bort, fort! Da de finner klovnene er det ingen kjære mor. Godt at Thipi da skriver et viktig brev.

Som en god venn møter vi Martin. Han med rosa crocs som tullekjører med Thipi i gangene og tar blodprøver fra armen hennes. Vi treffer også læreren og elevene på sykehusskolen.


Språk: Spåket er lett, ledig og krydret med mange morsomme tulleord.
Boka er lettlest og inneholder mye direkte tale.

Emne: Barn på sykehus og sykehusklovner.

Alder: Boka passer for 6-10 år.

Vurdering: Jeg liker denne boken. Den er morsom og underholdende samtidig som den tar opp et vondt og alvorlig tema. Kronisk syke barn og lange sykehusopphold er belastende både for den syke og for hele familien, spesielt foreldrene. Ved siden av hovedpersonen Thipi som egentlig heter Trine Rodrigues Gundesen, blir vi ganske godt kjent med pappa. På sykehuset er han nybarbert med myke kinn, hjemme kan han synge i dusjen og slamre med dørene og bli vill som en løve når Brasil scorer mål. På sykehuset er alt annerledes. Pappa blir stille og myk som en marsipangris.
Mot slutten av boka blir Thipi operert i magen. Hun våkner etter narkosen og må meget raskt på bena for å redde klovnene. Dette skurrer litt men er helt ok for å få historien til å henge sammen.
Tegningene er gode. De illustrere fint rommet til Thipi og hvordan klovnene ser ut.
Jeg antar at boken er lett gjenkjennbar for barn som har oppholdet seg på sykehus flere ganger og over tid, i alle fall kjenner jeg som mor meg godt igjen følelsesmessig.
Sykehusklovner gjør en meget viktig jobb på flere norske sykehus i dag. Det er flott at denne lille gruppen blir løftet frem som hovedpersoner i denne barneboka.


Anmeldelse skrevet av Kirsten Moi Øvstedal, Flekkefjord bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.