mandag 13. mai 2019

Verden sa ja


Av Kaja Dahle Nyhus
Cappelen Damm, 2018
Målgruppe: 4+
Bokmål


Først kom verden.
Og verden ropte.
Og verden sa JA!
Sånn begynner boka. Verden, og også tida, sier på en måte ja til å være, og til å gå videre.

Skapelses- og utviklingslæren som blir flettet inn her i boka, bygger på Darwinismen.  Det begynner med at sola tiner vannet, en planet kolliderer med jorda og blir månen. Fra da av henger jord og måne sammen. Det var vann over alt, og i vannet var vi.

Så følger utviklingen av fisker, fugler, dyr og mennesker. Fra mennesket blir til, får vi også historien om menneskenes liv fram til vår tid.En setning som går igjen, er:» Men verden var ikke ferdig, og heller ikke vi» (eller varianter av denne setningen.)

Vi får høre om steinalderfolk, oppfinnelsen av hjulet, bygging av hus og pyramider. Vi temmer dyr, får speil osv. Hele tiden går verden videre, i et veldig tempo. Til slutt kommer vi til det moderne samfunnet vi kjenner.

Vi blir grådige. Vi ville ha mer ting, står det i boka. Og vi ville ikke bli ferdige, vi kunne hele tiden få mer og mer.

På slutten kommer boka inn på klimakrisen, ord som varmere, tørrere, masse regn osv.
Også urettferdigheten i verden blir pekt på. F.eks. setningen:» og noen hadde mer av det som var fint». Eller setningen: «Og noen hadde ikke hus i det hele tatt».

Språk: Språket er enkelt. En del gjentakelser¸» men vi var ikke ferdige «(og lignende setninger).

Emne: Utviklingslære og historien om verden. Men også om urettferdighet, grådighet og klima.

Alder: 4+. Barna kan nok gjerne være eldre, opp til 8 år?-for det er både skumle og vanskelige hendelser og temaer man kommer innom. F.eks. sykdom og død.

Vurdering: Boka henvender seg til små barn, men temaene som blir tatt opp, og tempoet i fortellingen, gjør at jeg nok heller tror den passer bedre for litt større barn; 6-8 år.


Anmeldelse skrevet av Ann-Cathrine Sagedal, Vennesla bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.