fredag 10. mai 2019

Pølsetjuven


Av Marianne Gretteberg Engedal
Samlaget 2019
[41 s.] billedbok
Målgruppe: 3-9 år
Nynorsk


Familien til Kjell er tyver alle sammen, også bestemor med gåstol og til og med katten.

Kjell vil ikke stjele, men familien sier at han må, for det er jobben deres. Kjell prøver å stjele det andre ikke vil ha. Da får han beskjed om at «Å plukke søppel er ikke å stjele. Det er å rydde. Tjuvar rydder ikkje».

Da familien til Kjells beste venn, Pølse-Per, reiser på ferie skal huset deres rundstjeles. Kjell prøver å nekte, men blir tvunget med. «Ein sann tjuv må kunne stjele frå kven som helst!» sier bestemora.

Dette blir et vendepunkt. Kjell får uventet hjelp til å sette alt tilbake på plass igjen. Dette blir ikke godt mottatt av familien. Han får et brev der han blir oppsagt som tjuv fordi han mangler «grunnleggende tjuveigenskapar». Kjell blir redd for at han må flytte, men familien sier at selvfølgelig skal han få bo hos dem. Han må bare finne seg en ny jobb. Dette synes Kjell er aldeles strålende. Han lager et jobbyttesenter for alle som ikke liker jobben sin.

Marianne Gretteberg Engedal er debutant og illustratør.
Språk: Enkelt språk. Teksten varierer mellom fortellende partier og snakkebobler.  Teksten er lett å følge og passer til bildene. Artig innslag med skjelvende tekst i snakkeboblene når bestemora snakker.

Emne: Tyver og identitet.

Alder: Passer for målgruppa 3-9 år. Kanskje mest for gutter.

Vurdering: Litt spesielle tegninger etter min smak, men det er mye humor i dem. Det at hele familien er kledd i fangestripete sort-hvitt. Til og med huset har striper. De har også fått B-gjengens ansiktsmasker. Røverhuset er fylt opp av forskjellige saker som kan brukes som begrepslæring og som pekebok. Den handler om å være annerledes, om å tvinges til å være noe man ikke er. 

Anmeldelse skrevet av Åse Biribakken, Farsund bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.