mandag 12. mai 2014

Malstrøm

Av Caterina Cattaneo
Gyldendal Forlag 2014.
Bokmål


Vi møter Live, en ung jente akkurat ferdig med videregående. Lei av alt, utfrysingen, mobbingen, den triste tilværelsen hjemme etter det som skjedde hennes søster Monica, bestemmer hun seg for å reise på Interrail. Hun skal ut i Europa, men det foreldrene ikke vet er at hun planlegger å holde seg borte..

Live kommer seg endelig ut og setter seg på toget hun skal ta til Gøteborg, og så videre til København, men så møter hun Robert. Han er sjarmerende og pen, og hun liker ham med en gang. De slår an tonen såpass mye at når Robert vennlig informerer henne at hun ikke er på toget til København, men på toget til Trondheim…, bestemmer Live seg for å bli med videre uansett.

Vel fremme i Trondheim har Live og Robert blitt godt kjente med hverandre på toget. De har begge funnet ut at de er glade i å dykke, Robert jobber til og med i en dykkebutikk. Han inviterer henne til å bo hjemme hos han, og til å bli med han på et vrakdykk i en fjord utenfor Trondheim.

De låner bilen til Roberts sjef, da det er lettere å låne den, enn bilen de egentlig skulle låne, slik at de slipper å flytte det tunge utstyret. Men da de tar seg en pause på et rastestopp, så oppdager Live noe i en gul bag bak i bilen.., et håndvåpen, og sammenrullede eurosedler- hva betyr dette?

Språk:
Språket er lettlest og ungdommelig, muligens litt for «ungdommelig». Følte forfatteren prøvde litt hardt å få det til å høres mest mulig ungdommelig ut med litt banning lett spredd i boken.

Passer for:
Ungdommer som liker en lett historie med mange elementer, kjærlighet, dykking, drama og en god dose spenning. Vil anbefale 15 år og oppover, kanskje 16 år og opp, da det er litt banning og noen semi-eksplisitte sex scener beskrevet i boken.

Emne:
Kjærlighet- Dykking- Spenning- Skatter

Vurdering:
Delvis kjærlighetshistorie, delvis spenningshistorie med høyt tempo, denne boken var et blandet drops. Den var lettlest og engasjerende, Live er en interessant karakter, og vi blir godt kjent med hennes tanker og følelser. Selv om vi ikke blir like godt kjent med Robert, da vi ser historien helt fra Lives side, synes jeg han var en fascinerende og sympatisk karakter. Han og Live har noen gode samtaler om forskjellige emner i løpet av boken, som får en dybde ved seg på slutten av boken.

Noen blir kanskje skuffet over sjangerskiftet midt i boken, men jeg likte den nokså godt og synes det var en god måte å få litt mer fart i boka på. En midt -på –treet bok for de som liker litt av hvert.

Tina Øyna, Tangen VGS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.