mandag 12. mai 2014

Familiehemmeligheter

av Isol
Oversatt av Kari Risvik
Gyldendal 2014

Hovedpersonen, som er ei lita jente, oppdager en morgen at mamma egentlig er et pinnsvin. Hun forstår at mamma bruker mye tid og mange hjelpemidler for å se ut som den vanlige mammaen. Den fryktelige oppdagelsen gjør henne urolig for om hun kan bli et pinnsvin snart, siden håret hennes også er litt bustete om morgen.

Dette er en alvorlig hemmelighet som hun ikke kan dele med noen. Hun kan i hvert fall ikke snakke med venninnen Elisa, som har en mamma med veldig fine krøller.

Når hun skal på overnatting hos Elisa står hun veldig tidlig opp å stelle håret sitt slik at Elisa ikke skal forstå hva som holder på å skje. Men det er da hun oppdager det; at mammaen til Elisa egentlig er en bjørn om morgenen.

Språk: Korte setninger og lite tekst, 2-3 setninger pr. side. Setningene er likevel innholdsrike i samspill med illustrasjonene. Tekst og illustrasjon er viktige for å forstå hele innholdet i boka. Illustrasjonene er enkle strektegninger som er fargelagt i gult, blått og rødt.

Emne: Å føle seg annerledes

Alder: En billedbok som passer for alle, men retter seg først og fremst til førskolebarn.

Vurdering: En morsom og fin bok der både små og store kan kjenne seg igjen. Barn vil oppdage at alle familier i grunnen er ganske like og at de fleste er bustete på håret om morgenen. De fleste familier har likevel noe som er skjult for omverdenen. Det samsvarer ikke med den fasaden familien ønsker å vise fram. Barn er også opptatt av fasade, men de forstår ikke alltid sammenhengene. De ser sin egen og andres familie gjennom ”nøkkelhullet” og de oppdager bare bruddstykker av sannheten.

Boken kan brukes til tema/debatt i skolen både på barne- og ungdomstrinnet. Den kan også brukes som ”døråpner” for flere typer familiehemmeligheter.

Hilde Irene Tveit ved Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.