mandag 12. mai 2014

Førstemamma på mars

Tekst : Gyrid Axe Øvsteng
Illustratør : Per Magnar Møkleby
Samlaget 2013


Dette er en familiesituasjon der mor er alvorlig syk og ligger på sykehus. Far i huset takler ikke dette, noe som skaper en stor avstand mellom far og datter. Faren klarer ikke å trøste datteren, han har nok med sin egen sorg.

Den lille engstelige jenta har en helt spesiell måte å takle dette på.  Hun finner opp mange svar på hvor mor har blitt av.  Mor er jo aldri syk så hun er sikkert bare på jobb, eller kanskje ute og handler, eller i hagen, hvis hun ikke har dratt til Mars.

 Mamma er veldig opptatt av Mars. Hun har et eget rom hvor det står en stor stjernekikkert og der ser hun på stjernene og spesielt Mars, derav tittelen på boka.  Pappa sier at ingen har vært på Mars så mamma kan ikke være der, men et sted må jo  mamma være.                                                      
Vurdering
Dette er en bok som jeg synes først og fremst bør leses av voksne for barn. Det er et emne som for et barn kan være skummelt og jeg tror ikke et barn vil skjønne tematikken bare ved å lese boka selv. Det er en god bok med rom for spørsmål, pauser, peking og forklaring.

Boken er på en måte bygd opp som en tegneserie med uttrykksfulle og til tider dramatiske bilder.  Når barnet skjønner at mamma ikke er der hun innbilte seg, blir det tegnet som et stort «POFF».  Følelser som sorg og sinne, blir tegnet med store bokstaver, sterke farger og dramatiske bilder.

Jorunn Bentsen, Lyngdal Bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.