mandag 12. mai 2014

Huset uten speil


Av Mårten Sandèn
Omnipax, Oslo 2014
Oversatt av Tron Furu
Bokmål



Thomasine og faren, og hans søsken og deres barn, tilbringer sommerferien i grandtante Henriettas herskapshus mens de venter på at den gamle tanta skal dø. Det er en dyster stemning i huset. De voksne er slitne, sure og gretne.

Barna får tiden til å gå med å leke gjemsel i det store huset. En dag gjemmer lille kusine Signe seg i et skap fullt av speil. Hun er helt forvandlet når hun kommer ut igjen; før var hun taus, nå snakker hun! Signe viser Thomasine dette skapet som viser seg å inneholde en egen ”verden” som hjelper den enkelte til å bli en bedre utgave av seg selv.

Vemod og mørke preger boka, men skapet åpnet for lykkelige løsninger på mørke sinn, sorg og tristhet.

Boka er både fin, litt skummel og spennende – en psykologisk thriller for barn. Fin høytlesingsbok fra 7 år. Lese-selv-bok fra 9 år.

Jeg likte boka godt. Den var drivende og interessant, og den dystre stemningen kjentes tydelig på kroppen. De litt lettvinte forvandlingene derimot, vips: ”alt mørke som hadde vært i ham, var borte”, tror jeg treffer barneleseren mer enn meg. Denne boka må formidles for å bli lest. Framsiden selger seg ikke selv…

Hvor kan boka plasseres i et skolebibliotek? I fantasyhylla? Krim og spenning? Boka er ikke enkel å kategorisere. Dersom den plasseres i hylla under S, gjemmes den bort. Jeg har nylig laget ei ”ny” hylle på skolebiblioteket hvor jeg, elever og lærere kan plassere ”anbefalte bøker”. Huset uten speil er foreløpig plassert der – og da er sannsynligheten større for at den blir lånt og lest!

Line Hansen Hjellup, skole- og folkebibliotekar på Spangereid skole.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.