mandag 12. mai 2014

Istimen

Av Helle Cecilie Natholmen
LIV forlag, 2014.
Bokmål


Resymé: Istimen foregår gjennom en natt i nåtid. En familie på tre reiser til mormor på en øy i havgapet. Det er storm ute og det nærmer seg vinter. Mor leser høyt fra boka "Istimen" som har mange, svært mange paralleller til den øya de har kommet til.

Istimen er tiden mellom høst og vinter – før isen fryser. Da står tiden stille og en tidsreise mellom to parallelle verdener er mulig. Bokas hovedperson Marja foretar denne reisen tidlig i boka og møter personer som har forsvunnet fra øya tidligere. Personer, gjerne slektninger, som man tror har forsvunnet på havet.

Marja oppdager nede på Gloøya at hun har overnaturlige krefter. Hun møter Jonas og Peter som forteller henne om livet på øya under havet. Her lærer hun å bruke kreftene sine og de kan brukes mot det onde. Mot skyggene, ridderne og den onde Simon – som kanskje ikke bare er ond likevel?

Istimen veksler mellom høytlesing og dramaet nede på Gloøya. Marja blir fortalt at hun kanskje er den nye vokteren som kan redde de gode fra de onde. Handlingen driver frem og tilbake for å lese Sunnivas bok som kan gi dem løsningen på hvordan de kan reddes og kanskje komme tilbake til den virkelige verden.

Mia som blir lest høyt for av både mor og mormor aner at det er en sammenheng mellom virkelighet og historien om Istimen. Hun forstår etter hvert at både mor og mormor vet noe om Istimens hemmelighet og om personene på Gloøya. Hun får aldri svar når hun spør.

Språk:
Boka har et relativt enkelt språk. Paralle handlinger er angitt med kursiv og vanlig skrift for å skille.  Mye dialog , men en del språkvask og korrektur hadde løftet boka noe.    

Emne:
Spenning - Fantastisk

Alder:
12-15

Vurdering:
Boka er flere steder ullen og uklar i både handling og framdrift. Mange spørsmål tanker dukker opp i hodet til hovedpersonen Marja som vi ikke får noen gode svar på. Samtidig er den intens og spennende.  Barn og unge som drømmer om en annen virkelighet, en parallell verden vil helt sikkert kjenne seg igjen i denne boka.

Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.