lørdag 30. november 2013

Den onde arven

av Thomas Enger
Gyldendal 2013
Bokmål


Julie er 16 år, og bor sammen med bestefaren i Holloway. Faren hennes forsvant for 15 år siden, og moren er innlagt på et pleiehjem. Julie er flink på skolen, men utsettes for mye mobbing. De eneste hun stoler på er medelevene Margaret og Glen og den snille naturfaglæreren.

En dag Julie går i skogen like ved huset, ser hun noe som lyser rødt. Det viser seg å være en penn, men da hun skal plukke den opp faller hun ned i et hull. Julie holder pennen og får uante krefter. Hun klatrer lett opp av hullet. Julie får seg en stor overraskelse da hun kommer hjem. Der er det blålys og mange mennesker. Det viser seg at de har lett etter henne i 2 dager. Hvordan er det mulig? Hun har jo bare vært borte noen timer.

Pennen har mange fantastiske hemmeligheter, og det er flere som vil ha tak i den. Hjemme deres blir utsatt for innbrudd, og bestefaren blir overfalt. På mirakuløst vis klarer Julie å få ham til sykehuset. Politiet tviler på historien hennes, så hun bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Det blir en farefull reise. Hvem kan hun stole på? Hva har pennen med familiens fortid å gjøre?

Det er mye å holde styr på i denne boka, en innviklet historie og mange personer å forholde seg til. Derfor vil jeg si boka passer for 9. trinn og oppover.

Temaer som tas opp i boka: mobbing, vennskap, identitet, mot og det gode mot det onde.

Boka er spennende, med mange troverdige personer. På både godt og vondt. Språket er godt, og driver historien fremover. Beskrivelsene av omgivelsene og personene, gjør at jeg klart kan se alt for meg. Ellers er boka fengslende, en pageturner, der man flere steder har hjertet i halsen. Dessverre er noen av de såkalte oppklaringene mot slutten er litt tynne, synes jeg, og enkelte scener virker for utrolige. Dette kunne fint ha vært en Hollywood-film.

Marthe Rislå Torkildsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.