lørdag 30. november 2013

Død manns kiste

av Johan B. Mjønes
Aschehoug 2013
Bokmål


Hovedpersonene er Leif og fetteren hans, Paul. De skal tilbringe sommeren hos onkel og tante på Jeltvik, et lite tettsted i Nordland. Tante og onkel arbeider og bor ved en folkehøyskole der det er egen båtbygger- og friluftslinje. Onkel og tante skal reise på en etterlengtet ferie, og Leif og Paul skal imens se etter stedet, samt utføre diverse maling og vedlikehold. Til gjengjeld kan de på fritiden disponere dykkerutstyr og båt som de ønsker. Begge har drevet med dykking tidligere og gleder seg stort til å kombinere sommerjobb og dykking. De kan legge opp dagene som de selv vil. Det eneste onkel advarer mot er øyene rundt Mistfjord og Svartskjær. Mange båter har forlist der gjennom tidene. Tåken er spesielt tett og farlig der ute. I 1960 hendte det som ble kalt Svartskjærforliset. Alle fiskerne og båtene fra Mistvær forsvant og ble borte uten spor. Det førte til at øya ble fraflyttet. Bare kvinner og barn var igjen.

Leif og Paul går i gang med arbeidet og gleder seg til å dykke på fritiden. De blir også kjent med et par jenter på stedet. De deler sommerjobb som postbud. Guttene bestemmer seg for å invitere jentene på kamskjell. De finner et sted på kartet der det skal være bra med kamskjell. På denne dykkerturen kommer de over et båtvrak som virker både spennende og forlokkende. Ekstra spennende siden onkel har advart mot dykking akkurat der. Ved vraket finner de et porselensfat med noen bokstaver. Etter søk på internett finner de ut at det må tilhøre HMS Curlew som ble senket utenfor Narvik 26.mai 1945. De finner også et annet vrak.

Selv om guttene skulle meldt fra om vraket klarer de ikke å holde seg borte fra verken vraket eller Mistvær. En dag går de på land og inn i den gamle kirken. Der blar de i en kirkebok og finner onkelens navn. De blir overrasket av uvær og tett tåke og må ta seg inn i et stengt hus hvor de overnatter. Hele tiden har de en sterk fornemmelse av et øye som ser dem, og at det er noen andre på øya.
Tilbake på fastlandet igjen forteller de jentene hvor de har vært og sammen prøver de å nøste opp trådene til disse hemmelige stedene som ingen vil snakke høyt om. Det må finnes en forbindelse mellom forlisene og den fraflyttede øya.
Til sist kommer de opp i så skumle ting at de må melde fra til lensmannen. De to fra lensmannskontoret forsvinner og en leteaksjon blir satt i gang. Onkel og tante må avbryte ferien og reise hjem. Onkel blir med på letingen som lokal kjentmann. Det blir en dramatisk tur til Mistfjord med stor fare for alles liv. Det ender bra, og løsning på mørke mysterier og alt hemmelighold blir til sist oppklart.

Det er en mørk historie om et øy-samfunn som levde av å lokke skip på grunn, drepe menneskene og rane byttet. Alle måtte være sammen om dette forferdelige. De levde bedre på Mistvær enn de andre øyene omkring. Moren til onkel klarte å bryte det gamle mønsteret. Hun rømte fra øya med sønnen for at han skulle slippe å utføre de forferdelige handlingene.

Boken er spennende skrevet. Språket er godt. Passer for ungdomsskolen.

Marit Håland, Mandal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.