torsdag 15. november 2012

Lykke bakeri


Av Kathryn Littlewood,
Cappelen Damm 2012
Bokmål



Boka handler om Rose (Rosemarin) Lykke som både bor og driver et bakeri med sine foreldre og tre søsken. Lykke bakeri er et tilsynelatende vanlig bakeri men Rose skjønner at det foregår noe mer enn vanlige ting når foreldrene baker. Moren til Rose lagde en gang en kake hvor hun blandet oppi et lyn som hun hadde vært ute og hentet i et blått Norgesglass. En gutt hadde nemlig fått elektrosjokk og ble veldig dårlig. Foreldrene til Rose ga ham kaken med lynet i og gutten kviknet raskt til. Det var da Rose skjønte at foreldrene drev med magi i Lykke bakeri.
Foreldrene har lenge drevet Hell og lykke bakeriet og de har ordnet opp i mange store og små katastrofer i byen Rabalderfoss. F.eks da gamle herr Ravn begynte å gå i søvne, lagde de en kake på mel, brunt sukker, egg, muskat og gjesp fra en snorker. Det hjalp!


Rose sin jobb er å innhente ingredienser og hun er flink til å bake, mest fordi hun er flink i matte ifølge henne selv
Borgermesteren i Ringby, Hammer, ber foreldrene komme til Ringby i en uke mot en klekkelig sum. De trenger hjelp til å bekjempe en sommerinfluensa. De takker ja men vil ikke ha pengene.
Barna skal drive bakeriet nesten helt alene bare med noe tilsyn fra fru Karlsson og Flisa. De får bare lov til å bake med oppskrifter fra den kjedelige gamle Berte Krokrud-kokeboka. Rose må  passe godt på foreldrenes hemmelige kokebok som ingen får se i og Rose får en kopi av en helt spesiell nøkkel som hun absolutt ikke skal bruke.

Rose må assistere Flisa når foreldrene er vekk – en svær muskuløs type som hjelper foreldrene på bakeriet men som har en fortid fra stormtroppene.
Men så ankommer det en tante Silje på mototsykkel og sier at hun skal besøke dem og at hun Elsker å bake!  Tanten viser seg å ikke være tante men kanskje en femmenning. Hun har det samme merket på armen som de andre i familien men Rose stoler likevel ikke på henne. Tante Silje er veldig pen og brødrene til Rose blir veldig imponert. De vil vise henne den hemmelige kokeboka men det vil ikke Rose. Hun vil heller skrive av noen få oppskrifter, prøve dem ut og så senere gi tanten dem.

Oppskriftene prøves ut. Rose og broren Tim (Timian) lager gresskarmuffins med magi i for at stamkundene til bakeriet herr Bohus og frk. Tistel, skal forelske seg. Men de er ikke helt kjent med måleenhetene til oppskriftene så virkningen blir litt annen enn de forstilte seg.

De lager også Sannhetskjes til fru Havelyst som er en lystløgner men de blir feilaktig delt ut til mange andre! Blant andre får en gjeng bibliotekarer smake disse kjeksene. De kalles den tredoble B dvs Bra-Bibliotek-Berter og det viser seg at det er mangt en bibliotekar har på hjertet hvis vedkommende får uttale seg helt uten hemninger!
Det går over stokk og stein i den lille byen Rabalderfoss og Rose gjør så godt hun kan for å rydde opp og med å motstå fristelsen til å gi Silje den magiske kokeboken.
 Boken er morsom og språket er lett. '
Dette er første bok i en fantasy-triologi og den passer godt for 10-13 åringer. Den kan allikevel være noe innviklet med alle navnene som også blir litt pussige, kanskje noe kunstige når morsomme engelske navn skal bli morsomme norske.

Men underholdende og med en slutt som inviterer til å lese oppfølgeren
 

Åse Katalin Macsali

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.