torsdag 15. november 2012

Erebos

Av Ursula Poznanski
Oversatt av Henning Hagerup
Cappelen Damm 2012
496 s. Bokmål

Nick Dunmore er bekymret. Bestevennen Colin vil ikke ta telefonen, skulker skolen og oppfører seg merkelig. Nick prøver å prate med ham om det, men Colin nekter å gi ham et klart svar. Nick mistenker at Colin er blitt hekta på dette mystiske spillet som blir delt mellom elevene, kalt Erebos. I begynnelsen er Nick veldig skeptisk til spillet, han liker ikke hvordan dette påvirker Colin. Men nysgjerrigheten hans tar overhånd og tilslutt lar han seg «verve» av en av elevene. Nick blir sugd inn i spillets mystiske og fantastiske verden, der alt er så virkelighetsnært. Kanskje litt for virkelighetsnært… For i bytte mot at Nick skal bli sterkere i spillet må han oppføre oppdrag gitt av den mystiske skikkelsen kalt Budbringeren. Oppdrag i den virkelige verden… I begynnelsen virker det som harmløse oppdrag, men da motstanden mot spillet begynner å vokse hos noen av medelevene og en av lærerne, blir plutselig oppdragene mer hensynsløse – og dødelige. Hva er hensikten med oppdragene? Hvem er Budbringeren? Svaret er mer komplisert enn vi tror.
Språk: Språket er lett og ungdommelig, men det til tider komplekse plottet og referanser til gresk mytologi gjør at denne boken passer best for en erfaren leser. Har noen få banneord.
Passer for: Den kan passe for erfarne lesere i 13 -14 årsalderen, men den passer best for ungdommer 15 år og eldre.
Emne: Thriller- Dataspill
Vurdering: Erebos er en engasjerende bok, med et spennende plott som driver leseren videre. Plottet er svært interessant, da det kombinerer to temaer, spillavhengighet og gjengmentalitet. Erebos bruker avhengigheten av å gjøre det bra i spillet og regelen om at man ikke må prate om spillet til å skape en gjengmentalitet hos elevene på skolen som spiller det. Du er enten en del av Erebos eller en fiende av det. Erebos skaper «soldater» av elevene, til det punktet hvor noen vil gå så langt som å uskadeliggjøre folk som er imot spillet for å gjøre det bra i spillet. Det er en skremmende tanke, spesielt med tanke på at det ikke er umulig å tenke seg at en slik situasjon kan oppstå. Det gir boken en litt rå undertone.
Erebos er en god ungdomsthriller og kan anbefales på det varmeste.
Tina Øyna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.