fredag 16. november 2012

Sønnen til læreren


Av Bjørn Ingvaldsen
Serie: Den nye læreren. 1.
Gyldendal forlag 2012

Bokmål

Hovedpersonen er Viktor, 12 år, som bor med faren sin. Hvis de har noe sted å bo da. Fars jobb er proff pokerspiller. Av og til tjener han masse penger, men dessverre taper han de raskt igjen.  Far er glad i dyre og raske biler som prioriteres framfor leilighet. De er derfor stadig på flyttefot p.g.a. penger eller mangel på disse, eller diverse ulovligheter. Far er ikke så nøye med sannheten. Han er også en mester til å komme ut av en hver vanskelig situasjon de havner i. Det hører nærmest med til hverdagen deres.
Far har en tvillingbror som er reist til Uganda for å jobbe der et par år. Far mener det må være greit å låne huset hans i mens. Feilen er bare at det allerede bor noen der. Etter å ha tatt seg umerket inn i huset kommer han tilbake med et brev til broren. Dette viser seg å inneholde kredittkort og tilbud om jobb som lærer på Hogna, en øy i nord langt ute i havet. Han ser raskt store muligheter til penger og jobb ettersom han og broren ser helt like ut. Riktignok er han hverken lærer eller kan snakke arabisk. Slik går det da til at far og sønn reiser til Hogna hvor far blir den nye læreren med medfølgende bolig  og kredittkort. Første oppgave er å ta i mot et guttelag fra Norway cup som snakker arabisk. Det blir naturligvis en masse forviklinger.  Med ganske mye flaks og en del korreks fra Viktor går det forbausende bra tross alt.

Humoristisk og spennende skrevet. Spennende hvordan far klarer å komme seg ut av alle de ekstreme situasjoner han havner i. Egentlig er han ikke særlig sympatisk, en notorisk løgner og småforbryter. Det er Viktor som må passe på at han oppfører seg noenlunde passende.

Språket er lett, det er god skrift og luft mellom linjene. Passer for barn ca. 9 – 12 år.
Marit Håland

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.