Skrevet av Aasne Linnestå
Aschehoug, 2015
Målform: Bokmål
Resymé: Bokas hovedperson, Tale på ca 12-13 år, forteller at mamma er død. Slik åpner boka og slik slutter den. En fortelling om livet mellom dødsbudskapet er mottatt og begravelsen. Ei uke med en far og tre barn og minnene om mamma.
Tale er ofte sint på mamma. Hun var jo glad i oss, eller var hun ikke det? Hun kunne ikke bare dra på høyfjellet, i tynne klær, kun iført en tynn rød kjole. Det var snø på fjellet og mor ble funnet – frosset i hjel.
Minnene om mamma, de gode, de såre og de mindre gode er en rød tråd gjennom boka. De fortelles av pappa, Tale og lillesøster Ane. Jo på to år har ikke noe særlig utviklet språk, men spør av og til om Tale er mamma – mamma?
Følelsene til Tale varierer mellom sorg, tap, sinne og vemod. Hun ønsker ikke å delta i begravelsen. Hun gruer seg til alle i klassen hun kommer til å møte i dagene etterpå. De kommer til å hviske selvmord og se på henne med et rart blikk. Mamma døde i midten av august og skoleferien er over etter begravelsen.
Men Espen, hennes store forelskelse, han lengter hun etter å få aksept av. Hun har sendt ham et dikt – som han ennå ikke har respondert på. Etterpå synes hun det var fryktelig teit av henne. Lengselen etter Espen og tanken på å komme bort blir en drivkraft for Tale. Hun vil bort fra triste pappa og småsøsknene sine og ikke tenke så mye på mamma.
Språk: Boka er lettlest. Korte setninger og drivende framføring, nesten suggererende poetisk språk. En del gjentagelser som får leseren til å tenke at dette er skrevet av en dreven lyriker.
Emne: Sorg, tap, selvmord. Vennskap. Litt forelskelse.
Alder: 12-15
Vurdering: En svært overbevisende og godt skrevet bok om et vanskelig tema. Om skyldfølelse hos ei jente som kjenner ambivalente følelser for mora. Det virker veldig ekte, nesten selvbiografisk. Boka er relativt innadvendt og fylt av hovedpersonens tanker, følelser og sinn – og for øvrig få handlinger. Egner seg godt til yngre ungdom som har behov for å bearbeide egen sorg og eget tap.
Anmelder er Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.