onsdag 18. november 2015

Fillip flipper ut

Skrevet og illustrert av Martin Erntsen
Bildebok. Ill. av forfatteren. Cappelen Damm, 2015. Bokmål.

Fillip er skolegutt, han har bursdag i dag, og mamma har lovet at han skal få bestemme ALT! Men først skal han til tannlegen for å sjekke en vond tann. Og så er det jo skole. Fillip vil ingen av delene. Han tramper inn på rommet sitt, hiver ranselen i gulvet, og etterpå gjemmer han seg oppe på kjøleskapet.

Så kommer bursdagsgjestene. Fillip river opp gavene, han takker ikke, og han blir sur når han ikke finner skatten først. Han sparker til mammaen når hun kommer med pølsemiddagen for han vil ha kake til middag.

Fillip har oppført seg ufordragelig og ganske usympatisk, men tonen blir litt annerledes når han spiser kake og tannverken begynner. «Jeg vil til tannlegen likevel», sier Fillip, og sånn blir det, midt i bursdagsselskapet. «Den verste dagen i mitt liv», sier Fillip når han skal legge seg om kvelden. I hånden holder han ringen han fikk som tannlegegave. Dagens høydepunkt var tydeligvis ikke bursdagsgavene. På bokens siste side står det at det kanskje ikke er så bra å alltid få viljen sin.

En lettlest «lese-selvbok» for 1.-2.klasse, selv med denne skrifttypen (håndskrift). Som høytlesing for 3-6 åringer kan det også være et utgangspunkt for samtale om sinne og det å ikke få viljen sin bestandig.

Egentlig tror jeg at historien hadde passet bedre om Fillip gikk i barnehagen – i forhold til målgruppen. Og det manglet noe i sammenhengen: hva gjorde Fillip og mammaen hele dagen før gjestene kom? Og hvem passet bursdagsgjestene når Fillip var hos tannlegen?

Jeg er litt usikker på bokas forside og illustrasjonene, særlig av Fillip. Det er noe med proporsjonen av kroppen og hodet hans, litt sånn tegneserieaktig. Mye rød farge rundt Fillip for riktig å få vist sinnet og frustrasjonen hans.

Er boka ment sånn litt satirisk i forhold til pedagogiske barnebøker?

Martin Erntsen har gitt ut flere tegneseriebøker og bildeboka «Hvor er Albert?», 2013.

Anmelder er Karin I. K. Røch, Songdalen Bibliotek, Finsland filial.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.