onsdag 18. november 2015

Egypt - revolusjon i faraoenes land

Skrevet av Torunn Berge
Gyldendal Norsk Forlag AS 2015
Faktabok
Målgruppe: Ungdom 12-16


Torunn Berge, født 1956, er utdannet grafisk designer fra Westerdals reklameskole. Hun jobbet som bokdesigner i Gyldendal fra 1984 – 1996, senere som frilans designer. Hun debuterte som forfatter i 2013 med Langs Silkeveien i Sentra-Asia, en reiseskildring og faktabok for ungdom. I 2014-15 gikk hun på faglitterær forfatterutdanning ved Norsk Barnebokinstitutt.

Boka innledes med en gjennomgang av revolusjonen og den arabiske våren, samt en presentasjon av Khaled Said, som regnes som revolusjonens første martyr.

Torunn Berge har reist rundt i Egypt og intervjuet unge mennesker. Fem av dem var med under demonstrasjonene på Tahrirplassen, de er i alderen 23 – 30 år. 34 år gamle Ammar er billedkunstner, og underviste på kunsthøyskolen i Luxor fram til februar 2011. Da byttet han ut lerretene med murer og husfasader, og dro til Kairo.
Etter en presentasjon av det muslimske brorskap følger tre intervjuer med ungdom fra andre steder i Egypt; Layla på 26 bor i en liten landsby i utkanten av Sahara, er gift og har (snart) fem barn. Amira er 15, elsker å gå på skole og har lyst å fortsette, men må gifte seg med fetteren sin, og Ahmed på 19 som jobber som safariguide for turister. Intervjuene følges av flotte bilder.
Så følger en generell del om Egypt som turist- og terrormål (!). Utvalgte deler av Egypts samfunn og historie har fått egne kapitler; Kvinnene - med og uten slør, Sahara, Hieroglyfer, Nilen, den koptisk-ortodokse kirken samt Aswan-dammen og tempelflyttinga. Det er også et eget kapittel om egyptisk graffiti.

Boka avsluttes med et kapittel om dagens situasjon i Egypt (2013), og fortsettelsen av revolusjonen. Boka inneholder en kronologisk liste over Egypts historie fra ca. 6000 år fvt (før vår tidsregning) og fram til 2014. Den inneholder også en oversikt over dynastiene, samt lister over de viktigste faraoene og de viktigste egyptiske gudene. Boka inneholder også en liste med ordforklaringer. Helt bakerst er det et kart over landet, der også landsbyene som intervjuobjektene kommer fra er tegnet inn.

Vurdering:
Egypt er et fascinerende land. Det tror jeg Torunn Berge også mener, boka er skrevet med kjærlighet til land og folk. Intervjuene er lette å lese, selv om temaene som tas opp er tunge. Hele boka er krydret med gode fotografier. Særlig interessante og flotte er bildene av graffitikunsten. Boka favner vidt og er innom mange emner. Boka hadde blitt bedre om forfatteren hadde konsentrert seg om intervjuene og bruken av politisk kunst og graffiti, den delen av boka er bra. Blandingen av intervjuer og faktakapittel er rotete og ikke helt vellykket. Intervjuene er holdt i et enkelt språk, mens faktakapitlene spriker litt mer. Noen steder flyter språket lett, andre steder virker det litt lite gjennomarbeidet. Det hadde også vært interessant med et intervju med noen som sympatiserer med det muslimske brorskap, men det var kanskje vanskelig å få til? Egypt har blitt et farlig land å være journalist i, i følge Torunn Berge det tredje farligste landet etter Syria og Irak.
Kildehenvisningene er i beste fall underlige. Internett er ingen kilde.

På baksida av boka står det: Torunn Berge har reist rundt i landet, intervjuet ungdommer og tatt bilder som kan ta pusten fra deg. Berge har funnet fram til interessante intervjuobjekter. Men, noen av de som er intervjuet er litt for gamle til at 13-14 åringer vil se på dem som ungdommer. Det hadde også vært interessant med et intervju med noen som sympatiserer med det muslimske brorskap.
Bokas hovedmålgruppe er ungdom fra 12-16. Jeg tror også boka kan passe for eldre ungdommer og voksne.


Anmeldelse skrevet av Barb Lamprecht Wang, Vest-Agder fylkeskommune

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.