onsdag 6. mai 2015

Jakob og hunden


Forfatter: Liv Frohde
Forlag: Cappelen-Damm, 2015
Målform: Bokmål

Resymé: Jacob er enebarn og 10-12 år gammel. Hunden hans, Buster, blir funnet død på kjøkkengulvet en morgen – uten forvarsel, sykdom eller synlig skade. De var veldig knyttet til hverandre, Buster og Jacob. Sorgen over tapet av hunden varer lenge.

Familien til Jacob har hytte i Knarvika – tre timers kjøretur unna. Der får vi høre at en en eldre dame ligger for døden, alene med sin hund, i et lite gult hus. Da hun går bort, får vi innblikk i denne hundens jakt på mat og vann. I flere dager sørger hunden over sin matmor, før han må ut av huset for å finne mer mat.

Omsider, etter at Jacob og foreldrene har tatt sommerferie og reist til hytta, blir det et møte mellom den gamle damas hun og Jacob. Han vil ikke vite av den skitne, stygge hunden – han tenker bare på sin egen Buster. Den nye hunden, som etter hvert får navnet Ronny, er standhaftig og oppsøker Jacob hver dag. Sover i den lille lekehytta hver natt og får brødskiver med leverpostei. Jacob forstår etter hvert at hunden Ronny ikke har noen eier, eller har rømt. De henger opp lapp med bilde på butikken, men ingen vedkjenner seg hunden. Det ender med at Jacob tar han til seg og tar han med hjem.

Det utvikler seg et nært og inderlig vennskap mellom Jacob og hunden. Forfatteren skildrer en kjærlighet og omsorg til dyr og viser også mye kunnskap om skader og sårbehandling av hund. Etter mye dramatikk i siste halvdel av boka, der datter og datterdatter av den gamle avdøde dama i det gule huset, forlanger å få Ronny (som egentlig heter Pontus) tilbake til dem. Men Ronny har funnet sin eier og finner tilbake igjen etter en strabasiøs reise på 18 og ei halv mil i vinterkulda….

Språk: Boka er lettlest.  Godt språk. Mye dialog og god framdrift. Masse empati hvor vennskap mellom dyr og menneske, mellom barn og mellom barn og voksne blir troverdig fortalt. (Format: E-bok)

Emne: Vennskap, døden, sorg, mobbing, kjærlighet til dyr, hunder

Alder: 10-12

Vurdering: En god historie hvor man som voksen også lar seg rive med.  Det er en ganske pyntelig og dannet historie – nesten 60-talls koloritt. Jeg får følelsen av at det er en eldre kvinne som har skrevet historien.  Kan også egne seg til høytlesing. Det er en linjær fortelling og lett for leseren å følge med på hva som skjer.

Anmeldt av: Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.