onsdag 6. mai 2015

Raggmonsteret

av Endre Lund Eriksen
Illustrert av Endre Skandfer.
Utgitt på GAN Aschehoug, 2014.
164 sider med fargeillustrasjoner.  Andre boka/romanen i serien Dunderly.

Boka handler om en monstergjeng som bor til fjells i en hytte som kalles Dunderly. Gjengen består av 8 monstre og 2 monsterballer, i tillegg til en sjøorm. De lever stort sett i fred og harmoni, og har om mulig, så lite kontakt med mennesker som man kan. De menneskene de frykter mest er Monsterpatruljen, som alltid er på jakt etter monstre å fange. Så lenge monstrene holder seg for seg selv og lever fredelig og rolig, er det ikke noe å frykte. Men en dag kommer et nytt monster på besøk.

Hun heter Moha og er et Raggmonster. Hun er diger og helt uten oppdragelse, og synes regler og orden er for mennesker. I begynnelsen prøver monstrene på Dunderly å være tolerante overfor nykomlingen, men etter hvert koker det over for alle og enhver. Moha innser ikke at hun er en stor bølle, og mener at det er alle de andre som er pysete. Hun holder bråkete fester, skremmer, knuser og herjer. Verst av alt er det at hun har Monsterpatruljen i hælene. Selv om de blir ledet litt på villspor i begynnelsen, skjønner de at Moha er i Dunderly.

Boka handler for en stor del om hvordan monstrene prøver å forstå Moha, og å få Moha til å skjønne at hun også må tilpasse seg monstrene på Dunderly. Dette lykkes de ikke med, og historien ender med at Moha reiser til en monsterkoloni på Jan Mayen som monstrene på Dunderly har lest om. Moha sender et brev der hun forteller at det er to kolonier der, en for Raggmonstre og en for Tam-monstre og at det i Raggmonsterkolonien kun er en regel: Vær som du vil, vær så snill. Monsterpatruljen mister sporet av Moha, og fred og harmoni råder atter på Dunderly.

I følge dunderly.no er målgruppen for Dunderly bøkene og produktene aldersgruppen 2-8 år. Men innholds- og språkmessig passer ikke dette for denne boka. Boka passer sannsynligvis for barn i 8-12 årsalderen.

Dersom man vil skjønne mye av det som skjer og vite hvordan monstrene er må man lese boka Monstrene i Dunderly først. Raggmonsteret er en fortsettelse av denne boka, og bøkene burde derfor ha vært nummerert på ryggen.

Illustrasjonene er fargerike og fine, men historien står ikke like sterkt. Når en vanskelighet oppstår, og problemet løser seg ved at vanskeligheten forsvinner, og ikke overvinnes, mister historien sin troverdighet. Den er enkelt sagt, ikke like god som den første boka. Historien virker masete og vil for mye uten å få det til. Den er ikke morsom, selv når den prøver på det.

GAN Aschehoug sier på sine nettsider at det er et undervisningsforlag som tilbyr bøker og materiell for barnehage, grunnskole og SFO/Aktivitetsskolen. Hvordan denne boka skal kunne brukes som dette er ikke opplagt. Forfatteren klarer ikke helt å treffe målgruppen hverken innholdsmessig eller språkmessig. Det fins langt bedre bøker å anbefale barna å lese enn denne, for eksempel den første boka om Dunderly.

Anmelder er Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.