onsdag 18. november 2015

Mulegutten

 
Skrevet og illustret av Øyvind Torseter
Cappelen Damm 2015

Historien om Mulegutten er basert på eventyret «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg», av Asbjørnsen og Moe.
Dette er ei billedbok eller en tegneserie. Den starter med en skriftlig introduksjon, svært lik innledningen i eventyret den er bygget på.
Målform er bokmål.

En konge har sju sønner. Seks av dem drar ut for å finne seg ei prinsesse, mens en blir igjen hos kongen. Sønnene kommer aldri tilbake. De er blitt forsteinet av et troll. Siste kongssønn drar ut for å lete. Han kalles Mulegutten (Askeladden i eventyret).

Resten av boka beskriver Muleguttens reise på den skabbete hesten han har fått av sin far. På reisen finner han ulike gjenstander eller dyr som han må forholde seg til. Først finner han en saksofon i en bekk. Den tar han med. Deretter dukker en elefant opp, med snabelen sittende fast i en trekubbe. «Å kjære vene, kan du hjelpe meg ut av denne knipa», sier dyret, og med ei øks slår Mulegutten elefanten løs. Elefanten lover å hjelpe Mulegutten hvis han er i ei knipe. Deretter klarer Mulegutten å lure til seg viktig informasjon fra en ulv om hvor trollet og kongssønnene befinner seg. For å drepe trollet må Mulegutten ta trollets hjerte og knuse det.
Jakten på trollets hjerte er i gang, og det viser seg å være vanskelig. Trollet har nemlig gjemt hjertet på en svært spesiell plass. Men Mulegutten har hjelpemidler og ei hengiven prinsesse å støtte seg til. Så det burde gå hans vei. Slik det gjerne gjør med helten i et eventyr.

 Språk: Boka har et muntlig og ungdommelig språk, ganske ulikt originaleventyret. Foruten innledningen består teksten stort sett av dialoger. Innimellom er det korte beskrivelser av hva som skjer. Illustrasjoner Noen av tegningene er svært detaljerte. Andre er enkle. Ei rute kan fylle både en og to sider. Fargene som blir brukt er gjerne begrenset til å være for eksempel rødt, kombinert med det svart/hvite, eller gult. Det er sjeldent en kombinasjon av mange farger på ei side.

Emne: Dette er et eventyr med en helt, ei prinsesse og hjelpere. Alder boka passer for Cappelen Damm presenterer «Mulegutten» som en bildebok for barn og unge. Min mening er at den passer best for de eldste barna. Jeg tror boka er litt for spesiell for de yngste, som trolig vil miste interessen ganske fort. Voksne kan derimot godt lese «Mulegutten». I hvert fall hvis man liker den formen for kunst som her blir presentert.
  Vurdering: Selv er jeg ikke spesielt glad i å lese tegneserier. Men jeg ser at «Mulegutten» er godt laget. Den har et lett språk med artige kommentarer, og illustrasjonene er spesielle og verdt å kikke på. Totalt synes jeg det er ei fin bok. Jeg er bare noe usikker på hvor mange barn som lar seg fenge av den. Historien om Mulegutten er som sagt basert på et eventyr av Asbjørnsen og Moe. Hvorvidt eventyret er kjent for «Muleguttens» lesere, er uvisst. Men heldigvis avgjøres ikke leseopplevelsen av dette. Boka står støtt i seg selv.

Anmelder er Kristin Merete M. Vikse, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.