onsdag 18. november 2015

Familie på boks

Skrevet av Robert Næss

Juritsens forlag, 2015,  219 s.          

Passer for mellomtrinnet

Boka er basert på en fjernsynsserie


Tvillingene Tyra og Tobias, storebror Marek og mor og far sitter i kirka og er litt lei seg, det er nemlig bestemors begravelse. De venter på tante og onkel, Lea og Bendik som kommer direkte fra Italia, bilen har plutselig fått problemer noen hundre meter fra kirka, og de kommer løpende hesblesende 30 min for seint. Når folk får roet seg, blir det slettes ingen vanlig begravelse, presten har fått nøye instrukser av bestemor for hvordan hun vil ha det. For 2 år siden satte hun opp sangene sammen med barnebarnet Marek som er tungrocker, og sangene skal spilles på nivå 10.

De gamle damene som sitter på de midterste benkene, fingler desperat med høreapparatene for å dempe lyden, noen sjangler mot utgangen mens de støtter hverandre. Alle sammen har kort, grått, krøllete hår. Gamle ullnøster var det bestemor pleide å kalle sånne damer. Marek hadde alltid syntes dette var komisk, særlig siden bestemor selv var et ullnøste. Etter hvert velger presten å skru av, selv om det er to sanger igjen på spillisten. Så tar presten fram en rød liten boks, med en liten hvit plastboks inni med en rød knapp på. Denne står det at han skal trykke på, det begynner med fislelyd og litt røyk, så kommer et fantastisk fyrverkeri inne i kirka med stjerneskudd, knallskudd, røykbanker og glittervulkaner i alle farger.

Etter begravelsen venter de to familiene på at advokaten skal lese opp testamentet, begge familier har dårlig råd og den Italienske fam har ingen sted å bo – hva skjer med bestemors hus og penger? Kan de stole på advokaten?

Innboet skal de to familiene dele, men alle pengene og huset skal gå til Rebekkalosjen, det er bare det at den gamle advokaten mister testamentet på gulvet, dette ser Tyra og plukker det opp uten at noen ser det. Tyra leser testamentet , og det står noe helt annet i det enn det som advokaten sier. Tyra vet ikke om hun ønsker det som står i testamentet, og derfor velger hun og gjemme det i peisestua.

Dette er en fortelling om en storfamilie du kjenner fra NRK super. Du møter tvillingene Tobias og Tyra og storebror Marek. Rosablogger Lea og hennes plagsomme lillebror Bendik. I denne første boka får vi høre hvordan hele denne store gjengen havnet under samme tak.

Det er tydelig at det er en TV serie, det er skrevet bøker om. Jeg har ikke sett den, men vil tro den egner seg bedre på film eller som bok.

Anmelder er Janne Wigemyr, Marnadal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar