fredag 4. mai 2018

Papelina

av Randi Fuglehaug og Jill Moursund
Samlaget, 2017
Nynorsk           
Passer for 2-7 år

Boka forteller om en liten papegøyefamilie som brått må reise fra hjemmet og plassen sin ei natt. Vi får ikke vite noe om hvorfor de må reise. En dag får mor et brev fra onkel, hun leser det og blir veldig alvorlig men sier til barna at det ikke er noe viktig.
Når far kommer hjem, ber hun Papelina ta med seg ut søskenene sine, selv om det regner. De små fugleungene sitter ute i noen tette lauvtrær i ly for regnet. Plutselig hører de store smell, ser ei ildkule på himmelen og det kommer røyk. Fuglebarna blir redde og skynder seg inn til foreldrene. Her får de rede på at de hele familien skal ut på ei lang reise neste dag, og barna både gleder og gruer seg da det er spennende å reise , men trist å forlate huset sitt og alle vennene.
Første del av reisen flyr de, men da de kommer til det store havet, må alle fuglene oppi to små båter, fordi det blir for langt å fly over havet. Selv om hele familien er sammen, er det skummelt å være på havet om natta. Og en liten fugleunge, som ser ut til å reise alene, detter over bord og blir reddet i siste liten av Papa Gøye. Da båtene endelig når land, er de i ferd med å synke , men det går bra med alle om bord.

Ei fin bildebok, med samsvar mellom bilde og tekst. Litt mye tekst, men boka er veldig god å samtale om.. Det er ei bok om å flykte. Om å plutselig reise fra der en bor, ei skummel reise over havet, miste all bagasje for så til slutt å ende opp en plass hvor alt er fremmed og vanskelig. Men boka beskriver også at en kan finne seg nye venner, og at de som reiser sammen med familien sin tross alt er heldige da noen reiser helt alene.

Enkelte morsomme setninger for oss voksne:
Til mat spiser de frøskiver.
Når barna skal sove plystrer far , Alle fugler små de er
Når det er fest synger far: Fløy en liten blåfugl

Anmeldelse av Janne Wigemyr, Marnardal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.