fredag 4. mai 2018

Flukten til Europa

av Sigbjørn Ljung
Forlag: Kolofon
Utgitt: 2017
Språk: Bokmål

Innhold:
Hovedpersonen er Prim – norsk gutt på 11 år som er med sin far som driver nødhjelsparbeid i Libya for Flyktningehjelpen. Mor er død og ingen andre kan passe på skolegutten denne tiden. Lekser får han tilsendt og alt er tatt hånd om av faren og skolen. Prim kjeder seg og er rastløs. De bor på et hotell uten basseng og ingen andre barn å leke med.
Fra vinduet i restauranten får han øye på to barn som sitter i veikanten og tigger. Prim går ut dagen etterpå og blir kjent med dem. De er to foreldreløse barn fra Syria – Muna på 6 år og Mohammed på 12. De er på vei til Sverige og tigger penger til mat og til båtbilletter over til Italia – til Europa og frihet. Muna har funnet en kattunge som var liten og hjelpeløs. Dagen etter forsvinner Muna. Hun er ikke å finne noe sted og Mohammed fortviler. De spør alle de møter om de har sett ei jente som passer hennes signalement. En person har sett henne gå om bord i en båt.
Da begynner marerittet. Prim og Mohammed finner etter hvert båten, en gammel rusten lastebåt, og går om bord. Den er helt forlatt – men helt foran under dekk hører de lyder av en kattunge. De finner Muna og katten og dens mor. Så fylles båten av masse folk i løpet av de neste minuttene. Det er mørkt og de blir stengt inne i båten av alle menneskene.
Båten er full av mennesker på flukt som har løst en kostbar billett til Europa. De letter anker og før ungene vet ordet av det er de på vei ut i Middelhavet – for sent å hoppe i land. Menneskesmuglerne har en båt som lekker og en gammel motor. Båten tar inn mer vann enn de klarer å øse. Fire dagers farefull reise har begynt.

Genre: Dokumentarroman
Emne:  Flyktninger, Menneskesmugling, krig og innvandring
Språk: Lettlest og enkelt språk. God flyt – uten illustrasjoner.
Alder:  10-12 år.

Vurdering:  En dokumentarroman om virkelige og traumatiske hendelser som vi får se og høre om daglig. Boka fungerer bare delvis etter min mening. Forfatteren tar inn for mange personer med ulike skjebner, bl.a. en person som vil gjennomgå en kjønnskifteoperasjon og en person som flykter for å unngå et tvangsekteskap. Det blir for mange skjebner  og traumer for et barn å forholde seg til. Selve båtflukten er godt fortalt – om enn ganske overfladisk. En temabok som bør være grunnlag for en samtale i klassen i samfunnskunnskap.

Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, fylkesbiblioteket i Vest-Agder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.