fredag 4. mai 2018

Saks med flaks – et badekar-eventyr


av Sara Östlund Nilsson
Utgitt på Omnipax, 2018
125 s. med fargeillustrasjoner

Boka handler om frisøren Bjarne og hunden Victor, som bor i byen Byen og som har et veldig rutinepreget liv. Hver kveld avsluttes med et bad i badekaret, der de drømmer seg rundt på alle verdens hav. Men en dag, etter å ha lest i lokalavisen Lokalavisen om invertering, bestemmer Bjarne seg for å gjøre noe motsatt. Hva om de har vann på utsiden av badekaret og reiser rundt på havet på ordentlig?

Bjarne og Victor tar med seg bestefarens gamle saks, som han henter fra en gammel eske med kart på innsiden, og et gammelt kompass som han får fra enkefru Vera. Dette kompasset er slik at det alltid viser veien tilbake dit kan kom fra. Og så setter de kurs for New Zealand.
De kommer aldri til New Zealand, men etter blant annet å ha blitt angrepet av sjørøvere, havner Bjarne og Victor i Casablanca, der de i innseilingen treffer Barne som viser seg å være Bjarnes slektning og som også er på tur i et badekar og som også har en gammel saks osv.
De to slår seg sammen og reisen ender i Skottland der de finner ut av sin felles fortid og hva som er slektens store hemmelighet.

Bjarne og Victors historie avsluttes hjemme i Byen, og Bjarne har blitt både reflektert og har fått selvtillit. Og som Victor tenker når han savner en vakker pirathund han møtte:
"Kanskje hadde det vært bedre om de ikke hadde reist, så hadde han sluppet å tenke på henne. Men på den andre siden, nå kan han jo gjøre det. Det er det som er forskjellen på å reise og bli hjemme, tenker Victor"

Historien er godt skrevet, og den er fornøyelig lesning. Den har et fint driv i alt vi gradvis får nøstet opp av slektshistorien til Bjarne, og mange frempek som både leseren og hunden Victor skjønner lenge før Bjarne gjør det selv.
Forfatteren bobler av fortellerglede og fantasi og jeg fikk flere assosiasjoner til Doktor Dyregods sjøreise av Hugh Lofting. Forfatteren av Saks med flaks har skapt et unikt eventyr som man kan lese om og om igjen.

Boken i plassert i aldersgruppen 9-12 år, og der passer den godt. Den har god skrift og flotte fargerike illustrasjoner og et tidløst innhold og alle forutsetninger for å bli en barnebokklassiker.

Anmeldelse skrevet av Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.