søndag 12. mai 2013

Beistet

av Ingunn Aamodt
Cappelen Damm AS 2012
Bokmål
115 sider


Hovedinnhold
Mona er på konsert med sin store helt, rapperen EK. Hun er blant de heldige som får komme på ”afterpartyet”, og der får hun møte ham personlig. Mona ender med å bli med EK hjem samme natt, som i et romantisk eventyr.
Morgenen etter er situasjonen helt annerledes. Mona dumpes på verst tenkelig vis. Han skylder på ølbriller og kaller henne for et beist. Dette knuser Monas allerede skrøpelige selvbilde og hun legger seg bevisst til selvdestruktive vaner for å føle seg bedre – og for å ta hevn.

Språk, alder
Tematikk for 16-åringer, språk og gjennomføring for 11/12-åringer.

Vurdering
Dette er en helt ok roman. Mange vil kjenne seg igjen i følelsene til Mona, selv om hendelsesforløpet og slutten er meget urealistisk. Ikke mange vil kjenne seg igjen i måten Mona tar hevn på, men det er helt greit, det er skjønnlitteratur det går an å drømme seg bort i. Problemet er at det aldri blir mer enn ”helt ok”. Hvor er overraskelsene? Utfordringene? Denne boka krever ingenting av leseren. Prøver ikke å slakte boka her, den pirker borti svært viktige tema som selvbilde, kroppsbilde og spiseforstyrrelser. Ungdom som sliter med leselysten/-evnen vil sikkert like denne boka, andre vil vende blikket mot utlandet. Det er vel og bra at den svake leseren blir ivaretatt, men må det skje på bekostning av resten?

Helene Høgli, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.