søndag 23. november 2014

Det er min tur nå

av Renate Nedregård
Cappelen Damm, 2014.
Bokmål.

Innhold:  Melissa, 16 år, bosatt i bydelen "Hølet" i Bergen bor sammen med sin mor og søster Sara, og går i 10. klasse. Hun er drittlei av skolen og elsker å feste og ha det moro. Hun og venninnen Camilla er guttegale så det holder. Forelsker seg i Marko og Zoran – og i handlingen er det mye forventninger om neste fest, neste gang, da blir det bra. Familien har dårlig råd og hun anser seg selv som en fattiglus. Boka starter med at Melissa hjelper mora si med å være stuepike på høyfjellshotellet på Hardangervidda et sted. Her treffer hun den kjekkeste gutten, rikmannssønnen Alexander, som hun avstandsforelsker seg i. Hun blir oppvartet og bedt med på besøke den nye, flotte hytta som familien hans har kjøpt. Turen dit går med helikopter og hun får oppleve en del ting som hun tidligere bare kunne drømme om.

Handlingen i boka går mye på hennes vekslende forelskelse i Zoran, som er av hennes stand, og drømmen om å treffe Alexander, som også bor i Bergen. Hun møter Alexander tilfeldig og blir bedt med på konsert og får privat opplæring i å spille tennis, og så blir det stille.  I mellomtiden fester hun en god del med Camilla og vennene hennes. Forholdet til Zoran går over – hun vil heller ha Alexander.  På skolen går det veldig dårlig, selv om hun fikk en 6-er i norsk – etter å ha skrevet en oppgave om "Victoria" av Hamsun. Denne boka blir Melissas favorittbok.  Mor til Alexander er litteraturprofessor og gir Melissa, under et kort besøk hjemme hos familien til Alexander, førsteutgaven av "Victoria" fra 1898. Forfatteren spiller en del på allegoriene fra denne boka – og bruker sitater derfra for å knytte historiene sammen.

"Og kjærligheten blev verdens opphav og verdens hersker, men alle dens veier er fulle av blomster og blod, blomster og blod".

Språket i boka er enkelt og flyter godt. Mye dialog som bærer handlingen fint framover, Språket virker naturlig og forfatteren kjenner nok ungdommens sjargong.

Boka handler om kjærlighet og forelskelse – og litt om skole og utdanning.

Alderstrinn boka passer for er vel 14-16 år.

Boka er lettlest og velskrevet. Her finnes ingen støtende partier og ingen veldig lettvinte løsninger. Boka har en åpen slutt som kan tyde på at det kan komme flere bøker fra Indregård om Melissa, nyforelsket 16 år.

Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.