onsdag 6. mai 2015

Selma og Louise

av Camilla Otterlei
Mangschou
Bokmål

Innhold: Handlingen foregår i Mandal og på vei vestover til Voss. Hildegard (16)hadde ei bestevenninne, Mia. På grunn av rykter har Mia vendt henne ryggen og Hildegard er utstøtt av alle. Hun vil kalles Hilde, har et betent forhold til mor og savner far som er mye på reise. Handlingen starter på nest siste skoledag og vi får innblikk i mobbing og utstøting. Hilde bare gleder seg til at Selma(16) skal komme til henne i sommerferien. Selmas fostermor og Hildes mor er søstre. Selma har forandret seg. Hun stjeler, drikker og har en kjæreste som er 29 år. Fostermoren er stresset og bekymret.

Hilde og Selma er hjemme alene en kveld og ser filmen Thelma and Louise, en roadtrip-film. De drikker fra morens vinskap og Hilde spyr i morens veske. Forholdet mellom mor og datter forverres. Selma får etterhvert dårlig respons fra kjæresten, Johnnien, og Hilde mistenker faren for å være utro siden han er så mye borte.

Jentene stjeler morens bil for å kjøre til Voss der faren er. Selma har tatt fostermors kredittkort.  Referansene til filmen Thelma and Louise er mange og Hilde bestemmer seg for at hun nå heter Louise. Louise/Hilde finner sin store kjærlighet i Isak, som de møter ved en bensinstasjon og blir med på hyttetur. Road-tripen blir ganske dramatisk. De stikker fra regningen når kredittkortet blir sperret, ingen har sertifikat og de prøver å lure politiet. Turen ender med at Selma blir skadet og kommer på ei sykestue på Gol.  

Alt får en god slutt. Faren er ikke utro, men har lenge hatt planer om å utgi ei diktbok.
Louise skal få besøk av Isak, og Selma blir frisk og rask etter ulykken.

Språk: Lett språk, mye dialogbasert som driver handlingen greit framover. En smule overfladisk og grunt, etter min mening.

Emne: Livet som tenåring, vennskap, mobbing, forelskelse. Generasjonsmotsetninger, ulovligheter, utprøving av grenser.

Vurdering: Boken passer for unge mellom 13- 16 år. Jeg synes den er noe lettvint og grunn. For mange usannsynlige ting skjer. Det er lite troverdig at to 16 åringer kjører bil på E39, handler på stjålet kort etc, - uten mer nerve og spenning- og «motstand» fra de som savner dem! Møtet med Isak  og hytteturen er noe  urealistisk, de finner bare hytta(!) på totalt fremmed sted og uten å vite navn på disse guttene de har truffet på bensinstasjonen av. Likevel er boka spennende og har et fint driv.

Lettlest og vil sikkert appellere til mange.

Anmelder er Anette Lindland, Mandal vgs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar