lørdag 30. november 2013

Jobb for tøffe gutter

av Per Knutsen
Cappelen Damm 2013
Bokmål
272 sider


Hovedinnhold:
Eirik på 13 flytter fra Oslo til en prestegård i Nordland - faren er bygdas nye prest. Eirik er absolutt ikke av den tøffe typen - han er tvers igjennom engstelig gjennom hele boka.

Boka har en spennende start: en luke til loftet er spikret igjen. Hva skjuler seg der oppe? Eirik er ikke sterk nok og foreldrene klarer heller ikke åpne luka. Den avgåtte presten, Torill Fryd, sier at det nok er sønnen hennes Kurt som har spikret igjen luka. Eirik må hente bygdas (og Nordlands) sterkeste mann Bosse Lindstrøm, til jobben. Gjett om Eirik gruer seg!

Men Bosse har en sønn, Allan, som er like gammel som Eirik. Første møte mellom de to guttene går ikke helt glatt, men det endrer fort seg da Bosse og Allan klarer å åpne loftsluka. Det er så smalt at det bare er de to guttene som kommer seg opp på loftet. Det er helt tomt, bortsett fra en kasse i en krok og noen avissider. Kassa inneholder fire flasker tysk brennevin fra 1941. Allan er rask og sier at de skal holde brennevinet hemmelig for de voksne. Eirik har aldri vært med på noe lignende. De voksne er grusomt nysgjerrige, men gutta sier det bare er tyske aviser i kassen. Allans plan er å selge flaskene for å kunne kjøpe en moped.

Dette er opptakten til en spennende katt-og-mus-lek. Eirik og Allan gjemmer først flaskene i kirketårnet, senere flytter de dem til en holme. De forsøker å selge spriten til bygdas fyllik og til eieren av hotellet. Få å få til alt dette må de ofte lure og lyve for de voksne. Hele tiden er Kurt på jakt etter spriten, han vet at Eirik og Allan har tatt den. Men Kurts erkefiende, den sleipe og usympatiske Cliff som driver en litt tvilsom bruktbutikk, vil også tjene seg rik på flaskene. Cliff bruker en annen taktikk enn Kurt: han lokker med en moped av typen Corvette som han lar Eirik prøvekjøre. Men Allan tåler ikke Cliff, og han går i svart da Evelyn forteller at Cliff slår henne. Da kjører kan Corvetten til vrak, og gutta må gi Cliff brennevinet for å unngå at han melder dem til lensmannen.

Turen for å hente flaskene på holmen blir farlig i det dårlige været, og på veien tilbake redder de Kurt fra å drukne. Han lover ikke å plage dem mer bare han får leve. Men vel på land bryter han sitt løfte og snakker videre om brennevinet. Eirik og Allan klarer å holde på det de ble enige om: å overbevise de voksne at de ikke aner noe om noen flasker med tysk brennevin. Alle tror Kurt er gal (og det er han kanskje?).

Enden på historien er i alle fall et godt vennskap og en veldig mye modigere Eirik. Han har blitt ordentlig forelska for første gang, brukt motorsag, utfordret høydeskrekken, kjørt moped, møtt en ekte fyllik, gitt bort stjålet ved og lært at man har lov til å lyve litt om man må. Og alt dette skjer på ei lita uke. Eirik er redd for å miste den eneste potensielle vennen han har på det nye stedet, men på slutten av boka sier Allan: «Du klarer det, sa han en gang til. Du hadde ikke klart det den dagen du kom hit, men du er blitt mye modigere. Du er annerledes nå. Du tør mer».

Språk:
Ganske lett. Det eneste nordnorske som skinner gjennom er ordet «lyge».


Alder:
Boka passer fra 10 år selv om hovedpersonene er 13 år


Vurdering:
Boka er actionfylt og spenningen bygger seg jevnt opp. Det er mange «cliffhangere», men historien blir kanskje litt for lang. Det blir litt masete hele tiden å høre hvor redd og engstelig Eirik er i alle situasjonene de kommer opp i.
De voksne (foreldrene) er ganske fraværende, men det er sånn det skal være. Eirik og Allan ordner opp i problemene selv til tross for at de har lite å stille opp med mot to voksne menn. Cliff og Kurt er veldig karikerte og beskrives som ganske gale bygdefolk.
Etter min mening en god, gammeldags spenningsbok som passer både for gutter og jenter.


Turid Janne Kvaløy, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar