lørdag 30. november 2013

Maradonas magi

av Arild Stavrum
Cappelen Damm 2013
Bokmål


Dette er ei bok om fotball og forelskelse, men også om å kjempe for det du vil oppnå.

Mikael Milnbergan, kalt Mikke spiller på 1.divisjon smågutter. Sammen med kameratene Shearer (oppkalt etter fotballspiller Alan Shearer), og Hansa(Hans), dreier livet hans sitt stort sett om fotball. Erkerivalen til laget deres er Nordland, med Sondre Goma som den store bølla på laget. Han fremstår som en Goliat-skikkelse, og ingen klarer å drible han.
Guttene og laget deres blir igjen knust i møte med Nordland, og Mikke må innom til sjekk på legevakta etter Sondre Gomas stygge taklinger. Hvordan skal laget kunne vinne serien og Norway Cup?

En annen ting som oppfyller tankene til Mikke, er Kari. Det viser seg at hun og familien hennes skal reise på cruise sammen med Mikke, Shearer, Hansa og familiene deres. Fedrene spilte fotball sammen som unge, og nå fyller de alle 40 år. Uheldigvis har Kari og familien bestilt feil skip, men de kan være sammen når båtene er i land.

Kameratene klekker snart ut en plan for hvordan Mikke skal bli kjæreste med Kari. Mikke og Kari skal ha hovedrollene i en actionfilm(Agent 00Uavgjort). I filmen er kyssing absolutt påkrevd. På grunn av dette, men mest på grunn av armbindet (som har tilhørt selveste Maradona), får han mot til å bli kjæreste med Kari. Dette skal vise seg å gjøre Sondre Goma rasende! Han er nemlig også forelsket i Kari.

Vel hjemme igjen, blir han toppscorer på laget, og finner ut at armbindet gir ham magiske fotballferdigheter.
På slutten av boka, får Sondre Goma tak i armbindet, og det havner oppå St. Hans bålet.
Hva skal redde Mikke nå?- han må vinne i Norway Cup, og beholde Kari.

Spesielt for utformingen av kapitlene, er at hvert har en hovedoverskrift, og så en stedsangivelse, samt dato.
De fleste kapitlene er også korte. Språket glir greit og boka har god «driv».


Synes dette er ei bra «fotballbok», mest fordi den også har andre ingredienser som forelskelse og reise. Den er positiv og gir tro på at det går an å ta opp kampen selv om ting ser håpløst ut. Det er ei bok som jeg vil tro lett fenger fotballgutter i alderen 10+.

Eneste innvending er en litt kjedelig slutt- uten svar. Kommer det en fortsettelse?
Ann-Cathrine Sagedal, Vennesla bibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar