lørdag 30. november 2013

Hvem er du, Alaska


av John Green
Gyldendal 2013
Bokmål


Historien begynner med at hovedpersonen i boken, Miles Halter, har bestemt seg for å forlate hjemmet og den stillestående tilværelsen med få venner og mangelen på spenning, til fordel for Culver Creek pensjonatskole og en ny start, på søken etter det han omtaler som «det store muligens». Det blir en sped start når foreldrene har satt ham av ved skolen.  Det er uutholdelig varmt, han er helt alene på et nytt sted for aller første gang, skolen er ikke som han så for seg, og han begynner allerede på dette tidspunktet å tvile på om han har valgt rett, men ganske snart møter han romkompisen sin, som insisterer på å bli kalt «Obersten», og som skal vise seg å introdusere Miles for en verden som gjør tvilen til skamme. Han blir raskt tatt opp i en vennegjeng bestående av mer eller mindre «misfits», og møter bokens aller viktigste karakter, Alaska Young, en morsom og belest jente med store humørsvingninger, selvdestruktive holdninger, mot av en annen verden, glimt i øyet og en evig trang til å opponere mot «det patriarkalske paradigmet», og kanskje enda viktigere for Miles, farlig pen. Det blir Alaska som åpner øynene hans for en helt ny verden, hvor smugrøyking, låvefyll og rampestreker plutselig er en deilig del av hverdagen, og han blir fascinert av henne på godt og vondt.

Vi aner allerede fra første side at det er noe spesielt som kommer til å skje, for hvert kapittel teller ned til noe, samtidig som at handlingen leder an mot et klimaks hvor både ungdomskjærlighet, tenåringsangst og rampestreker spiller hovedrollen, samtidig som Alaskas mentale ubalanse gjør seg mer og mer gjeldende. Allerede halvveis i boken når nedtellingen null. De har smugdrukket vin på rommet og Alaska kysset ham, med påfølgende kommentar: fortsettelse følger? Like etter, og på det gjeldende tidspunktet på uforklarlig vis, bryter hun sammen i gråt og panikk, kjører vekk fra skoleområdet i stor hast og omkommer i en tragisk bilulykke. Fra dette punktet begynner kapitlene å telle dagene fra bilulykken, og historien går over til å handle om bearbeiding av sorg, søken etter en oppklaring på ubesvarte spørsmål og vissheten om at ingenting noensinne kommer til å bli helt det samme.

Historien er alt fra rosenrød til tragisk, og er veldig godt skrevet, kanskje viktigst av alt, i den grad at den virker troverdig, særlig for de av oss som kjenner og/eller har kjent en «Alaska», og som kjenner seg igjen i rollefiguren til Miles både før, underveis, og etter møtet med henne. Forfatteren setter ord og tanker som gir mening til så nærmest alt for mye, fra den tiden en selv forlot det vante og trygge, på søken etter ens eget «store muligens», ble ordentlig forelsket, og fikk virkelig kjærlighetssorg for aller første gang. For ikke å glemme følelsen av drikke seg full i skogen nattestid sammen med nye bestevenner. For min egen del vakte den mange minner, jeg ble «sveve på en sky»-glad, for deretter å gå rett i kjelleren, og så gradvis ta ett og ett steg opp igjen, uten noen gang å komme helt opp til der jeg var før jeg begynte å lese boken. En bok som treffer så godt, og som tar leseren med på en såpass emosjonell berg-og-dalbane kan ikke roses nok. Jeg elsker boken.

Jeg syns at boken passer best til ungdom (spesielt gutter) fra 15 år oppover siden de sannsynligvis kjenner seg igjen i og faktisk forstår tankene og følelsene som raser gjennom hodet til Miles, samt voksne. Både for de som ennå har til gode å oppleve følelsen av «å være på let», og de som har vært der (og som kanskje også fortsatt leter) så vil denne boken være en fin og sår skatt. Grunnprinsippet i historien er tidløs, og sett sammen med at boken er utrolig godt skrevet så er dette et verk som ingen bør gis muligheten til å gå forbi i stillhet. Anbefales av en bibliotekar med vondt i hjertet.

Martin Eidskrem, Farsund bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar