onsdag 6. mai 2015

Pappa er et postkortForfatter: Ida Løkås
Forlag/år: Schibsted 2014
Målform: Bokmål

Una har aldri truffet faren sin. Egentlig har hun ikke tenkt så mye på hvem han er eller hvor han er. Det har vært helt fint å bare ha mamma og mormor i livet, mens eneste livstegn fra pappa har vært et årlig postkort på fødselsdagen.

Det forandrer seg på 16-årsdagen. Da ligger det ikke et kort i postkassen og Una blir plutselig revet ut av den trygge rammen hun har hatt rundt livet sitt og det melder seg spørsmål hun ikke har tenkt på før. «Hvorfor kommer det ikke noe kort i år?» og «Hvem er pappa?»

 Moren er skuespiller og er på turne hele sommeren. Una må klare seg alene med alle spørsmålene. Bedre blir det ikke når det dukker opp en kjekk ung mann i livet hennes. Leo, som er 19 år, er ferdig på videregående og skal begynne å studere film til høsten. Han er veldig interessert i Unas historie og lurer på om han kan filme henne og bruke historien hennes i et skoleprosjekt.

Una har søkt på dramalinjen ved Vågen VGS og er blitt kalt inn til audition. Hun må fremføre og få godkjent en selvlaget monolog for å bestå inntaksprøven. Hun vet ikke hva hun skal skrive om, men blir etter hvert klar over at det eneste riktige er å skrive en monolog om pappaen. Leos filmprosjekt blir etter hvert ganske nærgående og Una føler at hun utleverer seg mer enn hun ønsker. Hun synes det er vanskelig å si nei og hun forstår at hun er forelsket i Leo. Hun klarer ikke opptaksprøven på Vågen og gruer seg til å fortelle det til moren som hun føler hun skuffer. Hun vil også snakke med moren om hvem faren er, men moren unngår å svare. Una er fortvilet og prøver å få hjelp hos mormor som er på aldershjemmet. Men derfra er det ikke mye hjelp å få siden hun er blitt dement. En dag ringer de fra aldershjemmet og sier at mormor er forsvunnet.

Språk: "Pappa er et postkort" har et lett og ledig språk med mange fine hverdagsskildringer. Forfatteren har selv dysleksi. Denne opplysningen gjorde meg enda mer imponert over boka og måten den er skrevet på.

Emne: Savn og forelskelse.

Alder: Perfekt for gutter og jenter i alderen 15-18 år. Eller for de som liker en god fortelling.

Vurdering: Jeg liker boka veldig godt. Den skildrer godt unges hverdagsliv og bekymringer. Et pluss for meg er at handlingen er lagt til Stavanger, nærmere bestemt Hundvåg. Siden jeg har bodd 10 år i samme området er det ekstra kjekt å lese om Ønskebrønnen på Lundsneset og butikkene i Pedersgadå. (Fint med bøker som skildrer unges liv utenfor Oslo området.) Boka føles troverdig og jeg kjøper den overraskende slutten. Jeg satt med tårer i øynene - da det siste postkortet ble lagt i postkassa. Helt klart en god bok å anbefale!

Anmelder er Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar