tirsdag 26. mai 2020

Ser du dette?


Av Sigrid Agnethe Hansen
Samlaget, 2020
140 sider
Målgruppe: ung voksen
Nynorsk


Anna er 15 år og har flyttet til et nytt sted med familien sin. Årsaken til flyttingen får vi vite etter hvert utover i handlingen. Historien blir fortalt av Anna og veksler mellom fortid og nåtid. Vi får tidlig et hint om årsaken til flyttingen når Anna tenker: «Eg hadde trunge at nokon sa til meg på alvor at det som hamnar på nett, blir der for alltid».

Anna gjennomgår en utvikling i løpet av handlingen hvor hun lærer mye om både andre mennesker, men også om seg selv. Det viser seg at hun er sterkere enn hun tror, og hun knytter etter hvert nye vennskap. Anna får også til slutt en forklaring på hvorfor en person som står henne nær sviker henne.  Boken gir derfor håp til lesere som har opplevd noe av det samme som Anna.

Hovedtema i boken er svik, skam, vennskap og tilgivelse.

"Ser du dette?" er lettlest, men inneholder samtidig viktige og vanskelige tema som kan være aktuelle for mange ungdommer i dag. Mange kan helt sikkert kjenne seg igjen i Anna, men også i foreldrene hennes. Derfor passer boken også for voksne.

"Ser du dette?" er forfatterens debutroman og etter mitt syn er dette en vellykket debut. Forfatteren skildrer en ung jentes bearbeiding av sorg og skam på en overbevisende måte.


Anmeldt av Janne Djupvik, Eilert Sundt vgs. Lyngdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.