tirsdag 26. mai 2020

Den tredje portal (Sebastian & Isabelle)


Av Pål Erik Winther
Liv, 2016
400 s.
Målgruppe: 13 og oppover
Bokmål



Disclaimer: Jeg skrev denne anmeldelsen før jeg leste de siste 65 sidene.

Hovedpersonen i Den tredje portal er 14 år gamle Sebastian fra Bergen. Han har nettopp mistet faren sin, og nå skal han tilbringe sommerferien på «øya» hos mormor og morfar. Morfar har blitt dement og sitter bare i en stol og stirrer fremfor seg hele dagen. Det eneste positive med å dra til øya er at venninnen Isabelle bor der.

Sebastian er en nervøs type. Han har høydeskrekk og han er mørkeredd, men vil ikke virke pysete overfor Isabelle, og hun drar ham med på eventyr i skogen på natten. De skal prøve å oppklare mysteriet om to små tvillinger som forsvant for 11 år siden. De oppdager en hule, og Sebastian har en følelse av at han har vært der sammen med morfaren en gang for lenge siden. Inne i hula hører de en merkelig summelyd, og når de kommer ut igjen er de ikke på jorda lenger. Gigantiske dyr gresser på en eng, og foruten sola, ser de to ekstra planeter eller måner på himmelen – en rød og en så mørk at den ser ut som et hull. De møter en gutt som heter Auxilio og han forteller at de er på planeten Caelum og like utenfor byen Kalos. Caelum er ødelagt av kriger med andre planeter. All kommunikasjon mellom byene har brutt sammen, så menneskene i Kalos aner ikke om det finnes andre overlevende. Og hver natt terroriseres de av skumle vesener kalt tenebrae. Tenebraene dreper med skarpe tenner og klør, og alle må holde seg godt skjult om natten for å overleve. Sebastian og Isabelle har virkelig havnet i livsfare.

Sebastian har sett de tre planetene på himmelen før, på et bilde der morfar står sammen med en smilende vennegjeng. Bildet lå gjemt i mormor og morfars kjeller. I tillegg har Sebastian og Isabelle sett morfar holde en lapp full av merkelige skrifttegn. Hva er morfars tilknytning til Caelum? Hvorfor har all kommunikasjon på planeten brutt sammen? Finnes det andre overlevende på Caelum? Hva er egentlig tenebrae? Og kan tvillingene som forsvant i skogen ha gått gjennom portalen?

Jeg hadde lyst til å like "Den tredje portal", men jeg gjorde ikke det – dessverre!
Antageligvis vil ikke ungdom henge seg opp i de tingene som irriterte meg, slurvefeil som burde vært fanget opp i korrekturen, dårlig setningsstruktur osv., men jeg tror de vil få problemer med å leve seg inn i fortellingen fordi språket til tider oppleves unaturlig.
Jeg mener også det er problematisk at fortellinga er satt i 1987 uten av man blir «advart» om det på forhånd. På s. 28 får Sebastian og Isabelle hver sin femmer for å gå og kjøpe is, og jeg tenkte – henger ikke mormor helt med i tida, stakkars? De drar til øyas landhandel, Sebastian kjøper favorittisen sin, en Sorte Bill med lakris, og taper den siste kronen på kronespillet. Siden jeg er en «gammel» dame på 37 år, husker jeg kronespillet, men jeg har aldri spist en Sorte Bill, og kan ikke huske tiden da man fikk en is til 4 kr. For en 13-åring vil ikke dette avsnittet bety noen verdens ting, og deretter må man lese 25 sider videre, før man får vite at tvillingene forsvant for 11 år siden, sommeren 1976. Dvs. at året er 1987.
Kombinasjonen av disse tingene gjorde at jeg ikke klarte å leve meg inn i fortellingen og få empati for karakterene. Og det burde jeg hatt, for Sebastian får virkelig gjennomgå. Men jeg tar høyde for at jeg kan ta veldig feil. Kanskje vil ikke ungdom bry seg om disse tingene i det hele tatt? Kanskje vil noen si at dette er bagateller? Og kanskje hang jeg meg så mye opp i disse potensielle bagatellene at jeg ikke klarte å bedømme boka rettferdig?
Avslutningsvis er jeg i alle fall nødt til å innrømme at jeg fant to anmeldelser på Good Reads, og begge gutta der syntes boka fortjente 5 stjerner. De skrev blant annet at den var spennende, levende skildret og fortalt, at det var lett å føle seg som en del av historien og kjenne seg igjen i personene, og at det er en fortelling man kan leve seg inn i.


Anmeldelse skrevet av Miriam Danielsen Taye, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.