mandag 13. mai 2019

Slepp meg


Av Kathrine Nedrejord
Aschehoug, 2018
205 s.
Målgruppe: 13-15 år
Bokmål


Anna er ei samisk jente bosatt i Seida i Finnmark og går i 10. klasse. Hun er en pliktoppfyllende, skoleflink jente med liten selvtillit og føler seg som ei lita grå mus. Fortellingen åpner med at hun treffer en gutt, en ny gutt som hilser på henne og viser henne oppmerksomhet på butikken. Anna blir skjelven og tør ikke se ham i øynene. Slik treffer hun Samuel – som blir hennes kjæreste i boka.

Amanda er hennes beste venninne som hun ser opp til. Amanda er pen, populær og har et vakkert hår – alt det som ikke Anna selv har. Alle jentene ønsker å være bestevenninne med Amanda. Anna blir en dilter – en som bare følger Amanda i tykt og tynt. Hun ser og forstår hvordan de Amanda ikke liker blir behandlet og tar skrekken av det.

I historien møter vi personer i Annas klasse, Samuel og andre venner til Amanda – ikke minst Line, som blir Amandas nye bestevenn. Amanda er god på intriger og renkespill – ved hjelp av løgn og baksnakking får hun det som hun vil selv – og Anna misliker det hun ser, men er med på spillet til Amanda og tror at det er best å holde seg inne med henne. To av klassekameratene forteller Anna at Amanda ikke er til å stole på og at hun baksnakker Anna mye. Dette tror hun ikke på, men får etter hvert føle at de to guttene snakker sant.

Amanda bruker sosiale medier for å henge ut Anna da Anna tar avstand til henne. Det blir etter hvert veldig stygt og alle vender seg mot Anna, særskilt når en nettside som gir seg ut for å være skrevet av Anna er full av hatske beskyldninger mot alle Anna er glade i – også mot Samuel og hans mor, som tidligere narkoman. Dette er et stort tillitsbrudd mot alt og alle.


Språk: Et lett språk som passer til målgruppa fra forfatteren av Forvandlinga fra 2018, som hun fikk Havmannsprisen for. Havmannsprisen er den eneste litteraturprisen i Nord-Norge og deles ut hvert år.

Emne:  Vennskap, kjærlighet, sosiale medier, samer, mobbing og intriger.

Alder:  13-15 år

Illustrasjoner: Ingen

Vurdering:  Engasjerende om viktige tema for og blant ungdom. Nedrejord er en ung forfatter på 32 år og har god innsikt i tematikken. Hun er selv samisk og norsk med oppvekst i Kjøllefjord. Det er mye som tyder på at dette er en del av hennes egen selvopplevde bakgrunn.


Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.