fredag 10. mai 2019

Fargerne og den store honningkrigen


Av Ingar Johnsrud
Tegninger av John S. Jamtli
Aschehoug, 2018.
115 s.
Målgruppe
Bokmål


Boka handler om fargeren Gjert og lillesøsteren hans Filur.
Fargere er skapninger, som ser til forveksling ut som mus. Disse gir alt på jorden farge, i motsetning til grårottene som fjerner all farge.

Gjert liker best å følge alle regler i fargersamfunnet, mens lillesøsteren Filur stiller spørsmål ved det meste av regler og autoriteter, og særlig ved den eneveldige herskeren deres Hertug Mus.

Gjert og Filur oppdager at honningbiene begynner å forsvinne fra Gammeltreet der de bor, og uten honning kan ikke fargefabrikken lage farger. De oppdager også, at grårottene er innblandet, men sliter med å få overbevist de voksne om hva som skjer. Så de tar saken i egne hender. Mer vil jeg ikke røpe, for denne boka må leses.

Boka er forfatterens første barnebok, og han må gjerne skrive flere. Det skal han også for boka er første i en serie, og man får noen mistanker om hva kommende bøker vil komme nærmere inn på i løpet av historien, for det henger flere løse tråder igjen.

Noen bibliotek har satt den på fantasy for barn, men da må Hakkebakkeskogen også plasseres på fantasy. Dette er mer en eventyrfortelling med dyr eller dyrelignende figurer i rollene.


Emne: Hovedtema for denne boka er å ikke finne seg i hva som helst fra autoriteter, å stille spørsmål ved etablerte sannheter og å følge egen overbevisning.

Alder: Den passer for barn i alderen 9-12 år, og kan leses av alle som liker en fengende barnebok.
Forlaget kaller boka en høytlesningsbok, og jeg vil tilføye at den kan fint brukes som kveldslesning på sengekanten.

Vurdering: Boka er en spennende fortelling og har godt driv og handlingen tar mange artige vendinger. Den har god leselig skrift og masse flotte tegninger. Tegningene i boka er fargerike og gode og underbygger fortellingen på en fortreffelig måte.


Anmeldelse skrevet av Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotek



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.