mandag 13. mai 2019

Enkebyen. De bortførte


Av Thomas Enger
Capitana, 2019
319 s.
Målgruppe: ungdomsskole
Bokmål


I denne dystopiske spenningsromanen møter vi Stella Stærk på 16 år som bor i ei lita bygd kalt Gravdal. Den store Vannkrigen er nettopp over, det er mye ekstremvær, verden er overbefolket og det er kamp om både mat og vann.

Boka starter med at Gravdal rammes av en voldsom flom som ødelegger hus og tar livet av mange mennesker, blant annet Stellas bestemor. Sammen med faren og flere andre må Stella derfor dra til fots mot Enkebyen. Det er en farlig reise, men de kommer til slutt trygt frem til en av de store flyktningleirene ved bymuren.

Enkebyen overvåkes av Fredsstyrken, og her slipper man bare inn hvis man har en jobb. Det er droner som overvåker gatene, alle innbyggerne merkes med en strekkode som må skannes når man skal betale for ting, og strekkoden er også knyttet til et poengsystem som påvirker hvilke innbyggerrettigheter man har.

Enkebyen har fått navnet sitt fordi dette er en av flere byer i verden hvor man kan komme for å frivillig avslutte livet sitt mot at resten av familien får et bedre liv. Mor til Stella jobber allerede ved enkebyen, og faren får seg en jobb i den forhatte Fredsstyrken, så familien flytter inn og Stella finner seg raskt en ny vennegjeng. Men de er ikke trygge enda. Det er nemlig en rekke jenter og kvinner som forsvinner fra enkebyen på mystisk vis, og flere av dem dukker opp drept med en J risset på kroppen. Ingen tør snakke om dette, men Stella gir seg ikke, hun vil at noen skal finne de skyldige.
Vennegjengen starter derfor en undergrunnsavis for å kartlegge hvor mange som har forsvunnet, og etter hvert får de høre om en gruppe menn som dreper kvinner for å bremse overbefolkningen.

En kveld de spionerer på denne gruppa blir de nesten tatt. Nå er Stella i større fare enn noen gang, og allerede neste dag blir også hun bortført. Men så viser seg at de fleste jentene og kvinnene som har blitt borte ikke er tatt mot sin vilje, men frivillig har sluttet seg til den hemmelige Kvinnelegionen. Det er disse som har bortført Stella, og boka slutter med at hun også bestemmer seg for å bli med dem og kjempe videre.

Emne/vurdering: Boka tar opp store tema som klima, kvinnekamp, flyktningkrise, rettferdighet og ressursfordeling, totalitære samfunn og overbefolkning, men er skrevet på en måte som jeg tenker kan passe godt for lesere på ungdomsskolen. Det er ei smart og sterk jente i hovedrollen som kan både tenke og sloss, og som velger å ta ansvar der voksne ikke tør. Men hun gjør også feil og tar dumme valg og hun fremstår derfor som en troverdig hovedperson. Boka er spennende og actionfylt fra første setning og til siste slutt og jeg tror derfor den kan fenge svært mange.

Språk: Språket flyter godt, det er lettfattelig og ikke for mange fremmedord, men karakternavnene er mer ukjente som f.eks. Grugl, Alhena og Cursa, men det er kanskje med tanke på eventuelle internasjonale lesere.

Boka sammenlignes med både Divergent-serien og Dødslekene, og dette er første bok i en planlagt triologi.


Anmeldelse skrevet av Ida Omdal Haaland, barne- og ungdomsbibliotekar, Mandal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.