fredag 10. mai 2019

Dinosaurgjengen. Egget


Av Lars Mæhle
Kagge Forlag AS, 2019
46 s.
Målgruppe: 3 – 8 år, og en god latter for den voksne leseren
Bokmål


De to dinosaurkameratene Rasmus Rex og Trym Trodoon tar flere ulike valg en dag de skal bevege seg fra den ene kameratens hus og over til den andre.

Først og fremt blir Rasmus Rex vekt opp av sin kamerat siden det store kommer til å skje,- nemlig at han skal bli storebror og at egget klekker forhåpentligvis i dag! Men før de kommer frem til Trym sitt hus lurer det farer på veien. Pappaen sier de må gå den trygge veien rundt sumpskogen, men hvor tror du gutta finner på å gå... jo selvfølgelig velger de snarveien. Da rekker de nemlig frem i tide til at egget skal klekke, mener kameratene.

Det finnes farer over alt. Det er fare for å kunne synke ned i myra, det finnes skumle kjøttetende dinosaurer som de må passe seg for, og det er skumle skygger som setter fantasien i gang.

Barn elsker repetisjon og dette finnes som gode eksempler i boken, ispedd en blanding av undring, redsel, fantasi, frykt og spenning, som tar oss lesere på en veldig god måte over til faktakunnskap om hver dinosaur.

Bakerst i boken er det en faktadel om de fem dinosaurtypene som er presentert i historien. Det de spiser, kjennetegn, størrelse, hvor de lever m.m.

Historien har en overraskelsen slutt og det er opp til dinosaurene og finne en god løsning på utfordringen. Egget klekker, og gleden er stor. Hva vil det si å passe på noe som ikke er ens eget, stjele, beskytte, levere tilbake. Barna og ikke minst de voksne kan kjenne seg godt igjen her.


Språk: En flott billedbok som barna kan se på de detaljerte illustrasjonene og fortelle, som også gir en god latter for den voksne. Ex bestemor sitt gebiss på nattbordet. Korte setninger. Lett å lese. Noen lange og vanskelige ord. En spennende bok for de barna som har lært å lese de små bokstavene, altså 2.-3. klasse.

Emne: Dinosaur. Familie. Få søsken. Utforske naturen. Følelser. Faktakunnskap.

Alder: 3 til 8 år, for de som er spesielt glad i dinosaurer, men også for de som liker en god historie og spenning. Antagelig allerede ned i 2 årsalder siden det lekes med dinosaurer fra ung alder, og helt opp i 9 årsalderen. 

Vurdering: En spennende kombinasjon av bok som både har fakta om dinosaurer og en spennende historie. En spenstig leseopplevelse for mine døtre siden 3 åringen fikk lest noen sider for seg hver kveld som kveldslektyre. 8 åringen sniklyttet nok litt fra stua og var en kveld også inne i senga, og likevel kom med et utsagn at det var en spennende bok (så her fenget den ytterpunktene av alder).
Artige illustrasjoner. Den siden som 3 åringen gang på gang ville se igjen og bli lest opp igjen var når Bestemor Rex ligger i sengen og later som hun sover, hvorpå barnebarnet sier: «Du lurer ikke meg, bestemor. Du har spist Trym. Igjen. Spytt han ut nå!» Påfølgende side lener bestemor seg fremover og åpner munnen og Trym faller ned på bakken. Trym børster slim av fjærene. «Unnskyld», sier bestemor.


Anmeldelse skrevet av Marianne Tilden, Mandal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.