onsdag 21. november 2018

Vi skulle vært løver


Av Line Baugstø
Aschehoug, 2018
142 s.
Målgruppe: 10-16 (-100)
Bokmål


Malin går i 7.klasse. Hun synes sjøl hun burde vært tøffere, og ønsker seg en venninne. Så kommer det ei ny jente i klassen. Leona flytter fra Finnmark, og Malin håper at de kan bli gode venner. På samme måte som Malin er litt sjenert og tilbakeholden, er også Leona sky, og veldig hemmelighetsfull. Jentene finner tonen, selv om Malin synes det er noe merkelig med Leona. De tøffe jentene i klassen dominerer, og Malin og Leona passer ikke helt sammen med dem.

Hemmeligheten til Leona blir brutalt avslørt i garderoben – hun er født som gutt. Sjokk og vantro brer seg blant jentene der og da. Malin føler seg veldig forvirret, men skjønner nå hvorfor Leona har sagt og gjort det slik som hun har. Imidlertid klarer Malin å henge seg på de tøffe jentene, og syns hun forråder Leona med det hun forteller dem om henne. Plutselig er Malin med i gjengen. Leona blir borte fra klassen, og Malin er nok litt bekymret over hva hun sjøl har sagt, og over hva som nå skjer med Leona.

Det blir foreldremøte og klassemøte, der motsetninger og fordommer kommer til syne. Malins mor er forståelsesfull, og det viser seg etter hvert at Malin er sterkere og tøffere enn hun tror, og en god venn. Hun klarer å stå opp for Leona, mot de tøffe jentene (som nok kanskje ikke er så tøffe allikevel, de viser sin sårbarhet og usikkerhet underveis).

I klassen er det heldigvis også de som godtar Leona slik hun er. Det er trygge Amina, og Emil, som Malin er litt hemmelig forelsket i. På slutten av boka blir disse et godt lag sammen, der også Leona blir med. De bestemmer seg nemlig for å danne et band, og historien ender med håp og optimisme.

Boka inneholder mange lag. Her er vennskap, rivalisering blant jentene, pubertet, usikkerhet og tvil om eget sjølbilde, og ikke minst gode forklaringer på vanskelige spørsmål. For hvordan reagerer omverdenen på unge mennesker (i dette tilfellet) som er født i feil kropp? Er det faktisk slik at det går an å være jente, men bli født som gutt?  Noen er skeptiske, andre klarer ikke å ta det innover seg. Atter andre er undrende, eller sinte.

Med et språk som de unge kan forstå, og den litt eldre leseren kan nikke gjenkjennende til, klarer Baugstø å lage en fortelling for alle fra ca. 10 år og oppover. En liten underfundighet: Malin interesserer seg for navn og deres betydning, og det er morsomt å se hvordan hun kobler navn, betydning og personlighet til personene i boka.

Emne: vennskap, å være annerledes, kjønn og identitet
--------------------------------------------------------------------
Sidekommentar som kanskje ikke passer inn:
Min 7.klasse i norsk er med på ARK-prisen i år. Vi har derfor hatt muligheten til å lese boka, for så å stemme på den (og 4 andre) i neste uke. Der har jeg fått følgende tilbakemelding fra noen av elevene:
- Kjempegøy bok, spennende heile tida
- Anbefales
- Fin bok, den er annerledes
Jeg var også så heldig å være på IBBY-møtet på UIA, der forfatteren sjøl leste fra og snakket om boka. Den har en sterk og rørende forhistorie, og jeg tror den er et viktig bidrag til litteratur for unge – og oss voksne – der vi kan lære om dette spesielle emnet som tas opp.

Anmeldelse skrevet av Line Anbakk Solli, Finsland bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.