onsdag 21. november 2018

Skalla


Av Randi Fuglehaug
Samlaget, 2018
50 s.
Målgruppe: 7-10 år
Nynorsk


Iben er ei jente på 9 eller 10 år, glad i å danse – i sukkertøy og lek og moro som de fleste barn er. Historien starter med at hun skal på sykehus. Dit tar hun kun med seg hårbørsten. Iben har en ekkel følelse da hun kommer på sykehus, men blir overrasket over å få et stort rom med egen TV.

Allerede første dagen får hun hilse på Skalla-Malla – ei jente på hennes alder uten hår. Men det er bare farfar og hennes kusinebaby som ikke har hår. Skalla-Malla har vært på sykehuset lenge og viser Iben rundt på ulike rom og steder. Dette er magiske steder som ikke finnes – rom med blomster som vokser med drops og smaker som favorittsnopet til Iben.

Neste dag vil Iben tilbake til blomsterrommet, men da kommer hun bare til et pauserom for sykepleiere. Neste fantasirom hun kommer til sammen med Skalla-Malla er fylt med diskomusikk, hekser, katter og cowboyer i heftig dans. Iben danser og danser – uten å bli sliten.
Noen dager senere våkner Iben og skjønner at hun også mister håret. Hårbørsten er full av dem – hårstråene hennes. Til slutt må hun også velge seg en parykk – som Skalla-Malla også har uten å bruke den.

Neste dag vil Iben besøke Skalla-Malla, eller Malene som hun egentlig heter, men da er senga tom. Hun døde den natta. Vi får en ny Skalla – Skalla-Iben.

Emne:  Kreft, sykdom, sykehus, venner,

Språk: Korte, enkle setninger som ikke forteller alt. Boka lever fullt og helt på to plan – et for de minste og et for de voksne. Jeg merket knapt det var nynorsk.

Alder:  Allalders bok – men opprinnelig laget for barn 7-10 år

Illustrasjonene er lekne, litt naive og enkle men fungerer.

Vurdering:  Ok bok med et sorgtungt budskap og dystert innhold. Partiene med drøm og fantasi oppveier noe – men man skal virkelig være bevisst på hvem man leser denne høyt for.


Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.