onsdag 21. november 2018

Moxie



Av Jennifer Mathieu
Oversatt av Hilde Stubhaug
Kagge Forlag, 2018
327 s.
Målgruppe: 12 - voksen
Bokmål


Vivian Carter er en skoleflink elev og fornuftig ungdom. Hun får gode karakterer og har et rolig ungdomsliv i den lille byen East Rockport i Texas. I denne lille småbyen er det Amerikansk fotball som ruler, og fotball-laget på skolen der Viv går er kongene i byen. Guttene på dette laget, med Mitchell Wilson i spissen, er mannssjåvinistiske drittsekker som gjerne avbryter jenter i klassen med originale stikk som "fiks litt mat", og går med skikkelig kvinnefiendtlige t-skjorter hvor det blant annet står: "Great legs- When do they open?"

Og ikke bare ignorerer skolen det, skoleledelsen er ikke noe bedre med deres kjønnsdiskriminerende kleskoder hvor jenter blir hånet og dekket til for å vise så mye som noen bare skuldre!
Viv er drittlei.

Moren til Viv var en skikkelig ungdomsrebell, og Viv går ofte igjennom kassen hennes med de gamle tingene som hun har kalt "Min bortkastede ungdomstid", hvor Viv blir kjent med Riot Grrl-bevegelsen fra 1990-tallet, og de feministiske Fanzinene (hjemmelagde magasiner) og musikken hun pleide å høre på. Riot Grrl-bevegelsen inspirerer til å kjempe for kvinners rettigheter, og mot diskriminering og trakassering av kvinner. Det var også et samlingspunkt for jenter- de hadde fester og konserter og samlinger hvor det bare var jenter, slik at man kunne føle seg trygg.
Inspirert av denne bevegelsen, starter Viv opp sin egen Fanzine kalt "Moxie", som hun distribuerer hemmelig på jentedoene på skolen. Viv er usikker på om Moxie vil finne et publikum, men flere og flere jenter er drittlei, og sakte men sikkert blir masse jenter med på Moxie-bevegelsen. Etterhvert skaper de bølger på East Rockport High!

Emne: feminisme-kvinnekamp-kjønnsdiskriminering

Språk: Oversettelsen av Hilde Stubhaug virker god og solid, og ganske lettlest.

Vurdering: Denne boken er en varm, morsom, inkluderende og positiv oppmaning til jenter og kvinner om å stå sammen og si ifra om urettferdigheter, hverdagssexisme og seksuell trakassering! "Moxie" tar opp viktige temaer, men føles hele tiden veldig lett å lese. Viv er en engasjerende hovedperson. En person som er lett å like og ganske lett å identifisere seg med.  En som begynner historien med å ikke tørre å snakke i timen, holder hodet ned og ikke lager så mye bølger, til en som blir inspirert til å skrike ut (om enn anonymt), og skaper bølger og finner likesinnede i prosessen.  Boken er et kamprop til jenter og kvinner i alle aldre om solidaritet, og da jeg leste ferdig denne boken var jeg fylt av positivitet og kamplyst!

Jeg vil anbefale "Moxie" til alle som likte "Jenteloven" av Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch, og "Det jenter er lagd av" av Elana Arnold. Jeg tror lett den kan anbefales til ungdommene som liker John Green og Jennifer Niven også. Aldersmessig mener jeg at den kan anbefales til modne lesere ned til 12 års alderen, helt opp til voksne lesere. Den bør leses av så mange som mulig, også gutter! "Moxie" har litt banning, og det snakkes om litt voksne temaer som trakassering og voldtekt, men boken har ikke mange grafiske scener. Unntaket er en scene hvor venninna til Viv blir seksuelt trakassert ved å bli holdt mot en vegg og får brystet befølt under skjorten hennes.
Jeg tror "Moxie" kan være veldig fin for yngre jenter og gutter å bli kjent med konseptet feminisme på en enkel og grei måte.

Anmeldelse skrevet av Tina Øyna, skolebibliotekar, Tangen VGS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.